Door de vakantie van de burgers is het stil in de stad. Trams, metro en treinen rijden, ook taxi’s, maar niet zoveel. Zelfs een caféhouder staat in de deuropening te wachten op klanten . Nu het alledaagse verkeer ontbreekt vallen auto’s van hulpverleners meer op dan anders. Een wagen van de dienst parkeren is op zoek naar foutparkeerders, waar ik er een van ben.

Je ziet meer in de stad als het vakantietijd is en de burgers aan zee of in bos. Het valt op hoe ouderwets mooi de woningen vroeger werden gebouwd. Steen voor steen, soms geglazuurd, met ramen in glas-in-lood, ook in arbeiderswoningen, met bogen en erkers. Lijn tram 10 rijdt door de stad, met toeristen, dat weer wel. Eigenlijk een vreemd verschijnsel, zo’n bak op wielen en rails en bovenleiding.

De stad is stil. Nauwelijks rumoer van auto’s. Weinig mensen op straat. De grasvelden aan de singels zijn leeg, alleen wat ganzen. De visboer maakt zelf de haring schoon.

Met mijn vriendin de dochter van de palingroker/transporteur, haal ik herinneringen op aan vroeger. Toen er een melkboer, voddenboer, kolenboer, groenteboer, kaasboer elke dag in de wijken de straten in reed. En hun waren sleten.

Vakantie geeft stilte.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd. Of te twijfelen aan het nu. Of gepensioneerde uitvreter te worden.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2019 – dag 219 – stillestad

  1. Bert Aarts schreef:

    Ondanks het sentimentele karakter van dit bericht toch moedig voorwaarts. ;-)