Ik kijk en luister vaak met verbazing naar mensen die twee tot drie liter water per dag drinken omdat dat zo gezond zou zijn. Het vocht in het lijf in evenwicht houden, de afvalstoffen meer dan normaal afvoeren en ook nog eens zorgen voor een soepele huid. Zelf drink ik een paar koppen koffie per dag soms thee en af en toe wat havermelk. Dat is het dan wel.

Er zijn veel soorten water, gewoon drinkwater dat via de kraan t0t ons komt, oppervlaktewater, grondwater ook voor consumptie en bronwater in flessen dat duizend keer duurder is dan gewoon leidingwater. Mensen verzinnen zelf sprookjes bij water. Er is ingestraald water en in een meditatiecentrum schenken ze water uit een kan waarin ook een lotusbloem drijft. Hoe gek kan je zijn.

Vorige week keek ik naar het consumentenprogramma Broodje Gezond waarvan de mannelijke presentator hetzelfde drinkpatroon heeft als ik en de vrouwelijke een waterverslaafde is. Ze gingen op onderzoek uit- onder andere in een groepje fanatieke waterverslaafden,  en raadpleegden deskundigen en waterbottelaars- en makers. En wat bleek, veel water drinken heeft geen enkel positiever effect op het lichaam en gezondheid. Ook het afvoeren van lichamelijke gifstoffen werd niet bespoedigd door liters water per dag te drinken, zo bleek uit een test. Te veel water drinken kan zelfs in combinatie met andere stoffen leiden tot hersenverweking. En de huid wordt er ook niet gladder door. Als er een tekort aan water is in het lichaam registreren de hersenen dat en geven het seintje: even wat drinken. Er is niet gauw een tekort: in het voedsel dat we dagelijks tot ons nemen zit ook al gauw een liter water.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Joop Hoek, Gezondheid, Columns
Tags: , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2019 – dag 127 – drinkwater

  1. Joost schreef:

    Helemaal mee eens Joop!!

Menu