Morgen is de uitvaart van Fred. Een aimabel mens. Ik heb hem slechts een paar keer ontmoet, een keer gaf ik hem mijn zelfgemaakte eten. Je hebt mensen met wie het gelijk klikt, hij was er een van. Hij was als accountant bij de Verenigde Naties een drukbereisd en zorgzaam man.

Vorige week kreeg hij een hersenbloeding, de artsen konden niets meer voor hem doen en Fred is dinsdag overleden. Zijn plannen om naar een andere stad te verhuizen blijven plannen. Zijn sterven greep mij aan.

Zijn vrouw vroeg toen hij zo hulpeloos in het ziekenhuis lag of we voor hem wilden bidden. Ik wist zo gauw niet wat. Een sutra, een Nederduits hervormd gebed? Is herinneren ook bidden, een herinnering aan een man die zoveel voor anderen heeft betekend. Ik herinner me.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Joop Hoek, Gezondheid, Zorg, Boeddhisme, Geluk, Columns
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2019 – dag 144 – sterven

  1. Louis van Bebber schreef:

    Is herinneren ook bidden? Een vraag die nieuwe gezichtspunten biedt, erg mooi. Ja, herinneren kan ook bidden zijn en omgekeerd misschien ook wel.