In de Himalaya smelten gletsjers en dreigen eind van de eeuw twee miljard mensen geen voedsel en drinken meer te hebben, kernwapenverdragen worden opgezegd raketten geplaatst, leipo’s komen of zijn aan de macht, sluiten mensen op en uit, politici ruziën over milieumaatregelen, niemand weet meer wat voor cv-ketel hij moet kopen, of welke auto – de elektrische met hun vervuilende accu’s. Er is een tekort aan leraren, verpleegkundigen, technici, politiemensen. Er is niet op de toekomst ingespeeld. Er dreigt een Brexit, Europa zakt in mekaar. Huizen worden onbetaalbaar door de enorme vraag- daar is wat aan te doen door twee maanden lang geen huis te kopen, niemand- gepensioneerden slaan massaal zeep in om niet te vervuilen als volgend jaar het pensioen wordt verlaagd. Het kinderpardon is geminimaliseerd alsof er geen kindvluchtelingen meer zijn. Kleine kinderen praten- opgestookt door hun ouders, over milieurampen op de tv in plaats van verstoppertje te spelen.

Elke dag worden we weer wakker en is er angst voor de toekomst. Houden we het droog of verzuipen we? En kunnen we de huur of hypotheek blijven betalen. Om niet te angstig te zijn trainen boeddhisten hun geest, zitten ze. De Boeddha zei het al 2600 jaar geleden: er is angst maar daar is wat aan te doen. De oorzaak van de angst is niet te bestrijden op dit moment. Wel de beleving.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Het jaar 2019 – dag 37 – angst

  1. daishin schreef:

    Joop, wat is nu eigenlijk het probleem?

  2. Ruud schreef:

    Het is de realiteit helaas en al weten wij het wel, de begeerte, macht en geld is de tegenpool die niet van wijken weet.