Omdat ik deze week zittend bij het graf van mijn moeder Grietje in Beekbergen wilde mediteren, keek ik op de site van Ikea naar klapstoeltjes. Ze zijn leuk, in verschillende kleuren, van die Zweedse reus.

En ineens moest ik weer aan heel vroeger denken, als er bij ons thuis verjaardagen waren en er familie en vrienden werden verwacht. Buren ook.

We hadden wel stoelen om op te zitten, maar niet genoeg. Mijn moeder huurde dan houten klapstoelen die met een bakfiets (een fiets met een bak er voor) door de verhuurder werden gebracht en ook weer opgehaald.

Veel van de hapjes werden door mijn moeder zelf gemaakt, dat was nog zo in die tijd. Hoewel we van de Blauwe Knoop waren werd er ook wel alcoholische drank ingeslagen bij de slijter. Dordtmunder bier voor mijn opa en oud bruin voor mijn vader. Die twee konden het goed met elkaar vinden. Mijn oma bracht haar zelf gestookte advocaat mee. En de kinderen kregen limonadesiroop.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk