Ik belde gisteren met de apotheek waar ik mijn pillen betrek tegen pijn en ontsteking jegens ernstige artrose. Telefonisch had ik de arts om een herhaalrecept gevraagd: een maagbeschermer en Artrotec. Een dag later ontving ik een mail van de apotheek dat de medicijnen klaar lagen om afgehaald te worden. Ik vroeg de assistente of er inderdaad wordt geleverd wat de dokter voorschreef: Artrotec en geen vanwege de lagere kosten een ander middel. Ik vertelde haar dat in een uitzending van de actualiteitenrubriek Zembla aandacht was besteed aan in India gemaakte medicijnen. In een pil was mensenhaar, in een andere pil resten van een vlieg aangetroffen. Soms was de werkzame stof maar tien procent. Deze pillen maken ziek, was de boodschap. Een apotheker vertelde in de uitzending dat hij zelfs niet meer weet of pillen in zijn kastjes van de echte maker echt of namaak zijn. Rotzooi wordt door fraudeurs ook onder de merknaam in de handel gebracht. Nederlandse controleurs, die regelmatig naar India gaan, kunnen de fraude met medicijnen niet voorkomen. De fabrieken weten wanneer ze komen.

De assistente luisterde aandachtig naar mijn verhaal. Goh, zei ze, dat ze daar ook al aandacht aanbesteden. Ik zal even controleren wat er voor u klaar ligt. Even later was ze weer terug aan de telefoon. Ja, hoor, de echte Artrotec, zei ze.

En nog ben ik niet gerust. In Nederland weet je niet meer wat echt of namaak is. Voor je het weet zit je op een vlieg te kauwen.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk