Zelfs als de beschuldigingen van wanbeheer van fondsen waar zouden zijn, heeft hij de aandacht van veel Chinezen gevestigd op het zeer reële probleem van ongehuwd zwangere moeders die niemand helpt.
Het verhaal van een bekende anti-abortus boeddhistische monnik heeft veel discussie losgemaakt onder Chinese internetgebruikers. Sommige mensen steunen de kritiek van de regering op de monnik, Dao Lu, omdat ze geloven dat hij een oplichter is. Anderen vinden echter dat hij ten onrechte is beschuldigd nadat hij de regering had uitgedaagd met zijn campagnes, die benadrukken dat, ondanks de aandacht van de regering voor bevolkingsvraagstukken en financiële steun voor het krijgen van kinderen, veel arme vrouwen in China zich nog steeds gedwongen voelen om abortus te plegen of hun baby’s achter te laten.
Dao Lu, ook bekend als Wu Bing, is een monnik wiens filantropische inspanningen zich richten op het ondersteunen van ongehuwde zwangere vrouwen en in de steek gelaten kinderen. Hij werd in mei gearresteerd en wordt momenteel strafrechtelijk onderzocht op verdenking van fraude. Op 26 juni meldde het lokale bureau voor openbare veiligheid in Shaoxing dat Dao Lu, samen met drie medewerkers – zijn ex-vrouw, dochter en vermeende vriendin – worden onderzocht op hun betrokkenheid bij vermeende criminele activiteiten.
Volgens de beschuldigingen zou de groep sinds 2018 aanzienlijke donaties hebben verduisterd en fondsen hebben doorgesluisd voor persoonlijk gewin. Vervolgens werden de tegoeden in verband met de zaak bevroren en verzegeld.
Dao Lu werd in 2010 op 48-jarige leeftijd monnik en begon twee jaar later met zijn filantropische werk, met behulp van fondsen uit zijn voormalige handwerkexportbedrijf. Zijn activiteiten groeiden toen hij gebruik maakte van publieke donaties en online platforms, met name livestreaming, om financiële steun te werven.
De liefdadigheidsinspanningen van Dao Lu boden voornamelijk onderdak, voedsel en medische hulp aan vrouwen die een abortus wilden vermijden en hun zwangerschap wilden uitdragen zonder adequate hulp. In gevallen waarin moeders niet in staat waren om voor hun kinderen te zorgen, zorgde Dao Lu voor hun opvoeding of zocht adoptiegezinnen.
Het managen van de zorg voor kinderen van ongehuwde moeders bracht echter aanzienlijke juridische uitdagingen met zich mee. Na een bevel om de oorspronkelijke tempel waar hij verlaten kinderen huisvestte te verlaten, verhuisde hij in 2014 naar de Wanshan Tempel in de provincie Jiangsu, waar hij soortgelijke initiatieven voortzette. De Wanshan Tempel werd niet officieel erkend als religieuze instelling, waardoor de opvang van verlaten kinderen en wezen technisch gezien illegaal was. Lokale inspecties classificeerden de tempel als een onwettige structuur.
Dao Lu adopteerde zelf ook kinderen (naar verluidt in sommige gevallen illegaal). Zijn motivatie was onder andere de genuanceerde hoop dat sommige kinderen een kloosterleven zouden overwegen, hoewel hij benadrukte dat de keuze aan hen zou blijven.
In 2022 verhuisde Dao Lu naar Shaoxing in de provincie Zhejiang, waar hij de Lianhua Philanthropy Society oprichtte binnen een lokale tempel met zes trustees. Tegen 2024 beweerde hij via zijn WeChat-videokanaal meer dan 600 kinderen te hebben geholpen en verdiende hij de bijnaam “Vader Monnik” in het online discours.
Aan het begin van het onderzoek gaf het bureau voor burgerzaken van Shaoxing aan dat 31 kinderen, waaronder 23 jongens en acht meisjes, onder de hoede van Dao Lu’s organisatie stonden.
Na de detentie van Dao Lu en zijn medewerkers in mei, stelde het lokale bureau voor burgerzaken een gezamenlijk responsteam samen om te helpen bij de herhuisvesting van de 31 kinderen, waarbij vijf kinderen werden herenigd met familieleden en de overige 26 tijdelijk in een lokale opvang werden geplaatst. De zaak van Dao Lu roept essentiële vragen op. Is hij een held die ten onrechte beschuldigd wordt, of een schurk die donaties die bedoeld waren om ongehuwde zwangere vrouwen in nood te steunen, misbruikte voor zijn luxueuze levensstijl? Ongeacht het perspectief onderstreept zijn situatie het falen van de Chinese autoriteiten om arme, ongehuwd zwangere vrouwen te helpen en hen over te laten aan particuliere liefdadigheidsinterventies.
Geef een reactie