Voor ‘Aziatische filosofie en spiritualiteit – Een hedendaags handboek over boeddhisme en hindoeïsme’
Anderhalf jaar geleden begon schrijver en publicist Rolf Wennekes (Nijmegen, 1951) aan de verklarende woordenlijst ‘Oosterse spiritualiteit’ voor de heruitgave van een van zijn boeken. Al snel bleek het project uit te dijen en werd uit de aanvankelijke woordenlijst een zelfstandig handboek onder de voorlopige werktitel ‘Aziatische filosofie en spiritualiteit’- met de toevoeging ‘Hedendaags handboek over boeddhisme en hindoeïsme’.
‘Het woordje hedendaags is niet onbeduidend en bewust gekozen’, aldus Wennekes. ‘Tweeërlei overwegingen liggen aan die keus ten grondslag. Ten eerste moet het boek de enorme vitaliteit van de dharma in al haar verschijningsvormen weerspiegelen, met name in het westen. En dan moet de grote westerse kennisachterstand op het gebied van de Aziatische geestesgeschiedenis overbrugd worden.’ Ook is het supermarkt-concept van new age en mindfulness de schrijver een doorn in het oog.
Voor het bovengenoemde project is de auteur inmiddels op zoek naar (welwillend-kritische) meelezers. Het project is nog volop in ontwikkeling en omvat op dit moment ruim 160.000 woorden, gerangschikt in meer dan 1.500 artikelen (lemmata). Wennekes denkt dat hij inmiddels ruim over de helft is en verwacht er nog een jaar werk aan te hebben.
Op de vraag of hij niet naast Lexikon der östlichen Weisheitslehren en het kolossale en onovertroffen Princton Dictionary of Buddhism met een soortgelijk en dus overbodig werk bezig is, luidt zijn antwoord vrij resoluut: ‘Nee, beslist niet! Het verhalend karakter van de artikelen met een zekere praktische waarde, zonder afleiding door moeilijke fonetische transcriptie, moet inspireren tot denken én doen. Bovendien maken de geplande ca. 50 kaartjes mijn boek tot een werkboek: elke dag of zo kies je een van de kaartjes, lees je de achterkant met verwijzingen naar het desbetreffende artikel en qr-codes, die verwijzen naar multimediale uitingen en zet je het kaartje op een standaardje opdat het een inspiratie moge zijn voor die dag.’
Kortom: het handboek is inhoudelijk niet droog-academisch opgesteld. De auteur is dan ook beslist niet op zoek naar boeddhologen. In eerste instantie zijn meelezers bedoeld als klankbord. Er wordt niet verwacht dat zij redactioneel werk doen. Wel moet er actieve belangstelling bestaan voor en enige kennis van de boeddhadharma – van Theravada tot Dzogchen en Zen – en een zekere mate van persoonlijke ervaring.
Wie geïnteresseerd is, kan haar/zijn belangstelling melden bij info@rolfwennekes.nl
Geef een reactie