Als je ziek bent of om andere redenen niet in staat de sangha te bezoeken, dan is het handig wanneer je de dharmatoespraak van je leraar kunt terugluisteren. De moderne techniek biedt hiertoe een mogelijkheid in de vorm van de podcast. Een simpele en handige methode om geluidsbestanden te delen.
Maar het Nederlandse taalgebied lijkt in dit opzicht achter te lopen. Ik vind op het internet althans geen geregelde podcastkanalen, behalve dan van de boeddhistische omroep. Deze zendt echter journalistieke items uit, geen integrale toespraken.
Voor mijn geestelijke stichting als zenboeddhist ben ik dan ook aangewezen op buitenlandse aanbieders, vooral uit de Verenigde Staten. Zo leer ik van het Upaya Zen Center in Santa Fe, New Mexico, over de poëzie van Dogen, en van het Rochester Zen Center in de staat New York over de koans in de Hekiganroku (Blue Cliff Record).
Verzorgingsgebieden
Je ziet wel vaker dat Amerikanen vooroplopen in het gebruik van internettechnologie. In een land waarin de afstanden anders zijn dan bij ons, is men gewend te werken met veel grotere verzorgingsgebieden. Mensen komen van verder en kunnen eenvoudigweg niet altijd de sangha bezoeken. Podcasts zijn dan niet een extra, maar bijna een noodzakelijke voorwaarde wil je je boeddhistische missie vervullen om zoveel mogelijk levende wezens te helpen bevrijden.
Ook de organisatie van Thich Nhat Hanh heeft deze boodschap goed begrepen. Toespraken en vraag- en antwoordsessies van de Vietnamese zenleraar kun je binnen enkele dagen via de podcast volgen. Dit geldt als hij op zijn Franse thuisbasis Plum Village verblijft, maar ook wanneer hij buitenlandse reizen maakt.
Klankrijkdom
Van leraren in ons eigen taalgebied, zoals André van der Braak of Edel Maex, ontvang ik incidenteel een bericht via Twitter of e-mail met een link naar een geluidsopname van een toespraak. Door zijn zeldzaamheid ervaar ik dit als een grote traktatie. Het gesproken woord met al zijn nuances, klankrijkdom en stiltes vermag immers zo veel in het overbrengen van de inspiratie van de Dharma. De menselijke stem spreekt de taal van het hart en kan je ertegen beschermen om te veel een boekenboeddhist te worden. Zo werkt dit in ieder geval bij iemand als ik, die altijd blootstaat aan het risico van over-intellectualiseren.
Dus boeddhisten van de Lage Landen, de bodhisattva van de innovatie roept u: bekeert u tot de podcast. De beschikbare techniek maakt iedereen in een handomdraai tot een boeddhistische zendende instelling. Iedere boeddhistische organisatie van enig formaat heeft onder haar leden wel een whizzkid die hiervan gebruik weet te maken.
Dialoog
Voor mijn spirituele voedselinname hoop ik binnen afzienbare termijn te mogen rekenen op voldoende Nederlandstalig boeddhistisch podcastaanbod. Ik houd mij graag aanbevolen voor tips over reeds bestaande, mij onbekende initiatieven op dit gebied. Er is ook winst voor organisaties die podcasts gaan verzorgen: deze stellen zich in staat veel meer mensen te bereiken en, wellicht, aan zich te binden.
Er is nog een ander voordeel. Podcasts zijn goed voor het onderlinge begrip en de dialoog in boeddhistische kring. Heerlijk om via de Amerikaanse route te horen hoe mijn vrienden van Jodo Shinshu, het Shin-boeddhisme, over de beoefening denken (dharmarealm.com). Ik zou via de luidsprekertjes van mijn smartphone graag eens getuige zijn van de verkondiging van ‘Tegen de stroom in’ of van een toespraak van een Nederlandse (of Vlaamse) theravadaleraar. Gewoon de muur over stappen en kennismaken met de buren. Overal op de publieke tribune, ik kan niet wachten.
–
Zen in Zutphen laat naar aanleiding van mijn artikel weten dat het toespraken via het internet live uitzendt en deze eveneens als podcast beschikbaar maakt: http://www.zeninzutphen.nl/downloads/
Ronald de Caluwé zegt
Leuk, Jules! Een goed artikel, en dank je voor het aanroeren van het onderwerp. Het lijkt mij ook prettig om eens iets “van de buren” te vernemen.
Jouw motivatie van afstand en gezondheid zijn precies de redenen dat wij hier in Zutphen mee gestart zijn. De reacties die na de eerste uitzendingen binnen kwamen waren zo positief, dat dat alle moeite van uitzoeken, ontdekken en regelen in één klap waard maakte.
Daarbij vind ik het een bijzondere gedachte dat buiten de 35 tot 45 mensen die iedere twee weken in Zutphen zitten, lopen en luisteren naar Ton Lathouwers, er altijd tegelijk een stuk of 30 tot 40 zijn die verspreid over NL en BE meeluisteren én mediteren (we zenden ook de stilte uit).
Virtuele verbondenheid is ook echte verbondenheid.
Dus; sangha-whizzkids, grijp je kans!
Jules Prast zegt
De volgende podcasttips kwamen vandaag via mijn blogsite nog binnen:
Stichting Inzichts Meditatie
http://www.simsara.nl/dhammatalks-multimedia/
Podcasts echter grotendeels in het Engels
(dank aan Joop Romeijn)
Stil Tij Dharma
http://www.stiltijdharma.nl/
Podcasts echter grotendeels in bewerking
(dank aan Ed Hopman)
Ik kan alleen maar mijn oproep aan Nederlandse sangha’s herhalen om de produktie van podcasts voortvarend ter hand te nemen, indachtig de woorden van Ronald de Caluwé hierboven: “Virtuele verbondenheid is ook echte verbondenheid”!
Ronald de Caluwé zegt
Van Maarten Houtman is ook nog e.e.a. te vinden:
http://www.taozen.nl/DownloadcentrumLogin.htm
Henneke Wateringen, vd zegt
Hoi
Helemaal mee eens, ik heb nu Tara Brach ontdekt die is daar wel heel goed in elke week een nieuwe talk en meditaties.
http://www.tarabrach.com/audiodharma.html
verder Doshin Houtman bezig met haar Dhamma talks te publiceren en die zijn in het nederlandshttp://www.inzichtenbevrijding.nl/links.php
Henneke Wateringen, vd zegt
Hoi
Helemaal mee eens, ik heb nu Tara Brach ontdekt die is daar wel heel goed in elke week een nieuwe talk en meditaties.
http://www.tarabrach.com/audiodharma.html
verder Doshin Houtman is bezig met haar Dhamma talks te publiceren en die zijn in het Nederlands http://www.inzichtenbevrijding.nl/links.php
Ujukarin zegt
En een reeks van al 4 jaar, bijna al 80; ben jaloers op m’n zuiderburen ;-)
http://triratna.be/media/mp3/
Wijsheid gewenst,