Begint het leven onder de dreiging van COVID-19 u uit te putten? Als dat zo is, bent u niet de enige. Over de hele wereld moeten mensen zich al maandenlang aanpassen aan het leven onder de dreiging van deze pandemie. Velen ‘brengen grote offers om COVID-19 in bedwang te houden’, zegt dr. Hans Kluge, regionaal directeur voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie. ‘In zulke omstandigheden is het makkelijk en natuurlijk om je apathisch en gedemotiveerd te voelen — tekenen van vermoeidheid.’
Als u last hebt van wat wel pandemiemoeheid wordt genoemd, schep dan moed. De Bijbel helpt veel mensen om met het leven in deze stressvolle tijd om te gaan, en de Bijbel kan ook u helpen.
Wat is pandemieiemoeheid?
Pandemiemoeheid is geen medische aandoening maar een term die wordt gebruikt voor de natuurlijke reactie van mensen op de langdurige onzekerheid en ontregeling die een pandemie veroorzaakt. Hoewel iedereen anders reageert, komen de volgende tekenen van pandemiemoeheid algemeen voor:
- Gebrek aan motivatie
- Veranderingen in eet- of slaapgewoonten
- Prikkelbaarheid
- Stress van taken die normaal gesproken goed lukken
- Concentratieproblemen
- Gevoelens van hopeloosheid
Waarom is pandemiemoeheid ernstig?
Pandemiemoeheid is een ernstige bedreiging van onze veiligheid en die van anderen. Als we er niet tegen vechten, kunnen we langzaam onze motivatie verliezen om covid-voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Na een tijdje kunnen we laks worden wat het virus betreft, zelfs als het zich blijft verspreiden en slachtoffers blijft maken. Omdat we het zat zijn om onder beperkingen te leven, zoeken we dan misschien meer vrijheid, wat onszelf en anderen in gevaar zou kunnen brengen.
In deze stressvolle tijd ervaren velen dat het waar is wat de Bijbel zegt: ‘Als je de moed laat zakken op de dag van ellende, zul je weinig kracht hebben’ (Spreuken 24:10). In de Bijbel staan principes die ons kunnen helpen met ontmoedigende situaties zoals deze pandemie om te gaan.
Welke Bijbelse principes kunnen helpen om pandemiemoeheid de baas te worden?
- Houd fysiek afstand — maar houd wel contact met anderen
Wat de Bijbel zegt: ‘Een echte vriend (…) is geboren voor tijden van nood’ (Spreuken 17:17).
Waarom het iets uitmaakt: Echte vrienden bouwen ons op (1 Thessalonicenzen 5:11). In tegenstelling daarmee brengt langdurige afzondering onze gezondheid in gevaar (Spreuken 18:1).
Suggestie: Houd contact met uw vrienden via videobellen, de telefoon, e-mail en berichtjes. Neem contact op met vrienden als u een slechte dag hebt, en doe dat ook regelmatig om te zien hoe het met hen gaat. Wissel tips uit over dingen die u helpen om tijdens de pandemie op de been te blijven. Als u naar manieren zoekt om iets vriendelijks voor een vriend of vriendin te doen, zal dat een slechte dag wat zonniger maken.
- Maak het beste van uw huidige omstandigheden
Wat de Bijbel zegt: ‘Gebruik je tijd zo goed mogelijk’ (Efeziërs 5:16).
Waarom het iets uitmaakt: Als u uw tijd verstandig gebruikt, kan dat u helpen positief te blijven en overmatige zorgen te vermijden (Lukas 12:25).
Suggestie: In plaats van te focussen op wat u niet meer kunt doen, is het goed om naar manieren te zoeken waarop u voordeel kunt hebben van uw situatie. Zijn er bijvoorbeeld projecten waar u nu tijd voor hebt of hobby’s waarmee u zich nu kunt bezighouden? Zou u meer tijd met uw gezin kunnen doorbrengen?
- Houd vast aan een routine
Wat de Bijbel zegt: ‘Laat alles (…) volgens regeling verlopen’ (1 Korinthiërs 14:40).
Waarom het iets uitmaakt: Veel mensen voelen zich rustiger en gelukkiger als ze een bepaalde routine hebben.
Suggestie: Maak een schema dat uw huidige situatie weerspiegelt. Reserveer specifieke uren voor schoolwerk, werelds werk, huishoudelijk werk en ook voor geestelijke zaken. Maak tijd voor gezonde activiteiten zoals tijd doorbrengen met uw gezin, buiten zijn en lichaamsbeweging. Bekijk uw schema van tijd tot tijd en verander er zo nodig iets aan.
- Pas u aan de veranderende seizoenen aan
Wat de Bijbel zegt: ‘Wie verstandig is ziet het gevaar en verbergt zich’ (Spreuken 22:3).
Waarom het iets uitmaakt: Afhankelijk van de plek waar u woont, zullen veranderende seizoenen misschien minder kansen bieden op frisse lucht en zonlicht, die goed zijn voor uw lichamelijke en mentale gezondheid.
Suggestie: Probeer als de winter nadert uw woon- of werkkamer zo aan te passen dat er zo veel mogelijk zonlicht binnenkomt. Plan buitenactiviteiten die u ook kunt doen als het kouder wordt. Zorg als dat kan voor winterkleren waarmee u langer buiten kunt blijven.
Als de zomer nadert, zullen mensen meer tijd buiten doorbrengen, dus pas dan op. Plan waar u naartoe gaat en kies tijden waarop het er niet druk is.
- Houd u altijd aan de covid-voorzorgsmaatregelen
Wat de Bijbel zegt: ‘De dwaas is roekeloos en overmoedig’ (Spreuken 14:16).
Waarom het iets uitmaakt: COVID-19 is dodelijk en als we onze waakzaamheid laten verslappen, lopen we het risico besmet te raken.
Suggestie: Raadpleeg regelmatig betrouwbare plaatselijke richtlijnen en vraag u af of u nog steeds voorzichtig bent. Focus op hoe uw gedrag van invloed is op u, uw gezin en anderen.
Bijbelteksten die helpen bij pandemiemoeheid
Jesaja: ‘ 30:15 Jullie kracht zal liggen in kalmte en vertrouwen.’
Betekenis: Vertrouwen op Gods advies kan ons helpen in moeilijke tijden kalm te blijven.
Spreuken 15:15: ‘Voor de ellendige zijn alle dagen slecht, maar voor iemand met een vrolijk hart is het altijd feest.’
Betekenis: Focussen op positieve dingen kan ons zelfs in moeilijke tijden helpen gelukkig te zijn.
Spreuken 14:15: ‘De naïeveling gelooft elk woord, maar de verstandige overdenkt elke stap.’
Betekenis: Houd u aan preventieve gezondheidsmaatregelen en denk niet te snel dat zulke beperkingen onnodig zijn.
Jesaja 33:24: ‘Geen inwoner zal zeggen: “Ik ben ziek.”’
Betekenis: God belooft dat hij een eind zal maken aan alle vormen van ziekte.
Mieken Van den Bosch zegt
In de bijbel staat ook :” als blinden blinden leiden vallen ze samen in de put”.
En zei Boeddha niet :wees een licht voor uzelf”.
De waarheid ligt in het eigen hart verborgen, het is aan ieder mens om dit geheim te ontdekken en er naar te leven. Blindelings anderen volgen ook al hebben ze de beste bedoelinģen kan nadelige gevolgen hebben.
bolletje zegt
Slecht boek is dat, de Bijbel.
Joop Ha Hoek zegt
Waarom vind je dat, Bolletje?
bolletje zegt
Ik heb gewoon helemaal niets met het christendom. Ik vind het leven ontkennend. Het zwelgt, het is hypocriet en dominant.
Die zogenaamde ‘heel wijze lessen’ van christus, zeggen mij niets. Als een ander je slaat, dan keer je hem de wang toe. Waarom, omdat Christus dat zegt? Dus als christus iets zegt, is het waar…?
Dan zeggen christenen ‘het staat geschreven’. Dus als iets in de bijbel staat, is het waar? Kan je niet zelf nadenken? Het is altijd zo intellectueel lui allemaal, dat christendom.
Wat ik ook irritant aan christenen vind, is dat ze je dan gaan ‘bekeren’. Dat ze dan bij het station staan, om te vertellen dat Jezus van je houd en of je niet bij hun club wilt. Een trieste vertoning.
Het is natuurlijk cultureel en historisch gezien interessant, de bijbel. Maar het is niet zo dat er allemaal ‘wijsheid’ uit te halen valt. Hoe meer je het leest, hoe slechter het eigenlijk met je gaat. En voor je het weet woon je in Staphorst en heb je zestien kinderen en is al de levenslust en trots uit je gevloeid.
Christelijke filosofische hardware komt dan voort uit Plato (katholicisme gaat uit van een neo platonisme). Maar Plato zegt mij niet bijster veel.
Onthouding van het spreken van harde woorden? De waarheid is soms hard…
Ruud van Bokhoven zegt
De mensen worden moe van covid-19 omdat er anderen zijn die zich niet aan de regels houden.
Zelf heb ik de dhamma leren kennen en zie nu veel meer wat het leven is voor jezelf en voor de ander, je leert je jezelf als mens beter begrijpen en beter mee om te gaan en heb de bijbel (voor mij een sprookjesboek) en het christendom niet nodig die al genoeg tijdens mensenheugenis voor ellende hebben gezorgd.
Ik hou mij vast aan de woorden van wijsheid en niet aan geschriften van onzekerheid, hetgeen het woord geloof al aangeeft.
Mijn eerlijke mening is dan ook met ieders respect, de bijbel hoort in deze hoedanigheden niet thuis in een boeddhistisch dagblad.
Joop Ha Hoek zegt
Wij berichten ook over socialisme, communisme, liberalisme, activisme, atheïsme en zo voort. Als krant delen we graag andermans meningen, ook christelijke. Daar word je wijzer van, geloof ik.