Het recent verschenen boek van Guy Dubois is Sotapattimagga. De Weg van de Stroombetreder.

Sotapatti vormt de belangrijkste realisatie in het leven van de Theravada-yogi. Door zijn stroombetreding wordt de yogi een sotapanna—’hij die de stroom binnengaat’. Stroombetreding is een metafoor om aan te geven dat de yogi inzicht verworven heeft in de ware aard van de dingen. Dat hij ‘yatha bhuta nana dassana’ in zichzelf gerealiseerd heeft. De stroombetreder ziet Dhamma. Saccadhamma. Datgene wat wáár is. De tilakkhana. Het Proces van ontstaan en vergaan. Udayabbaya.

Door sotapatti opent zich bij de yogi het Dhamma-oog. De gevorderde beoefenaar ziet ‘plóts, spontaan, onverwachts, maar zeer manifest en expliciet’, met voortschrijdend inzicht, waar het in het leven écht om gaat. Datgene wat er fundamenteel toe doet. Op dat moment ziet hij de werkelijkheid zoals ze wérkelijk is. En dus niet wat men hem, geconditioneerd, voor ‘waar’ heeft wijsgemaakt.

De auteur stelt al zijn boeken en vertalingen gratis ter beschikking.  Ook dit boek is volledig vrij van auteursrecht en in PDF via deze link te downloaden.

Fysieke boeken: Wie liever een ‘fysiek’ boek in de handen houdt kan dit bestellen via bol.com De auteur wil zelf zijn initiële doelstelling trouw blijven: hij wenst niets te verdienen aan dhamma. Guy: ‘Wanneer er ook maar iets ‘winst’ gegenereerd wordt zal het onverbiddelijk naar dana gaan.’

Guy E. Dubois is auteur van verschillende werken over de leer van de Boeddha. Verder heeft hij verschillende vroeg-boeddhistische suttas vertaald vanuit het Pali naar het Nederlands en deze teksten becommentarieerd. Als yogi is hij volledig ongebonden t.o.v. elke boeddhistische stroming. Hij interpreteert de dhamma op een vrijgevochten manier. Als dusdanig is hij—in de letterlijke betekenis van het woord—een ‘thuisloze’, een bhikkhu, een bedelmonnik, die zijn dhutanga (praktijk) op een heel persoonlijke wijze invulling geeft. In zijn boeken combineert hij een virulente vrijzinnige levenshouding met een grote genegenheid voor de diepe inzichten van de Boeddha. Deze symbiose leidt ertoe dat er soms heilige huisjes sneuvelen.

 

 

Categorieën: Gezondheid, Achtergronden, Theravada, Geluk, Pakhuis van Verlangen

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk