De wereldwijde Black Lives Matter-beweging roept ons op om diep naar binnen te kijken: hoe gaan boeddhisten om met racisme? Is er ruimte voor diversiteit binnen de Nederlandse en Vlaamse sangha’s? Bodhi sprak met diverse beoefenaars: man, vrouw, wit en niet-wit, Vlaams en Nederlands. “In alle sociale situaties voer ik een veiligheidsscan uit.”

Onze collega’s van Bodhi gingen de sangha’s langs. Hun ervaringen zijn hier te lezen

https://bodhitv.nl/hoe-gaan-boeddhisten-om-met-racisme/

Erik Hoogcarspel schreef onlangs een artikel voor het BD over racisme in relatie tot het boeddhisme, wat de Boeddha dacht over ongelijke behandeling, racisme is niet los te zien van slavernij.

https://boeddhistischdagblad.nl/achtergronden/148612-slavernij-racisme-en-boeddhisme/

Katinka Hesselink schreef enkele jaren terug al over racisme en wat er tegen te doen: Mediteren op gelijkmoedigheid. Haar tekst is helaas nog steeds actueel.

https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhisme/mahayana-boeddhisme/148449-bodhicitta-en-racisme-mediteren-op-gelijkmoedigheid-2/

Angel Kyodo – ‘Alle witte mensen zijn racistisch’

‘Alle witte mensen zijn racistisch’, zegt zenlerares Angel Kyodo Williams uitdagend. Er gaat een golf van ongemak door het publiek. Het is een doordeweekse avond in buurthuis Holendrecht in Amsterdam Zuidoost. Williams is overgekomen uit de VS om onder andere over haar nieuwste boek ‘Radical Dharma: Talking Race, Love and Liberation’ te vertellen. Ciska Matthes beschrijft haar ontmoeting met de Amerikaanse zenleraar Angel Kyodo.

https://boeddhistischdagblad.nl/achtergronden/147397-witte-mensen-racistisch-2/

Alle mensen zijn gelijk. Joop Hoek omschreef in een van zijn columns zijn eerste ontmoeting als vierjarige jongetje met een zwarte man in een tram in Rotterdam. Alle mensen zijn gelijk, zei zijn moeder.

https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/27557-een-jongetje-en-de-zwarte-man-de-tram/

 

Categorieën: Mensenrechten, Bodhi TV, Gezondheid, Achtergronden, Boeddhisme, Geluk
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Boeddhisme en racisme

 1. bolletje schreef:

  Alle witte mensen zijn racistisch? Wat een onzin.
  Ja, in Amsterdam behoor je dat soort ‘progressieve’ dingen dan te zeggen, anders ben je niet in.
  Denk nou eens na. Als alle witte mensen racistisch zijn, dan is niemand het dus meer. Het begrip verwaterd dan enorm. Verliest haar slagkracht, haar impact.
  De echte racisten blijven zo uit het zicht.
  Ik ben wit en ik ben geen racist. Ik vind het een belediging dat deze zen lerares dit zegt. Ik zou ook niet meer bij haar in de leer gaan, als ze dit soort onzin verkondigt. Niet zo wijs, namelijk, van haar.
  Ik ben niet racistisch. Ik heb nog nooit gedacht dat zwarten dom zijn, of gevaarlijk, of minder waar. Ik heb nooit met het N woord gescholden. Ik behandel zwarten niet anders dan ik witten behandel. Ik ken mensen uit alle windstreken. Witte, gele, zwarten, rode, beige, alles…
  Dit soort uitspraken, zetten kwaad bloed. Dit leidt juist tot meer racisme. Het is olie op het vuur. Als boeddhist zou je dit al helemaal moeten snappen. En als leraar al helemaal.