Honderden mensen demonstreerden zaterdagmiddag op de Dam in Amsterdam tegen de komst van het 5G-netwerk. De actievoerders zijn bang voor de straling van vele antennes die er voor het netwerk bij zullen komen. Deze straling zou slecht zijn voor mens en milieu. 5G maakt internet een stuk sneller. De demonstranten in Amsterdam sloten zich met hun actie aan bij een wereldwijde actiedag. In meer dan honderd landen is er gisteren gedemonstreerd tegen het volgens vele omstreden 5G-netwerk. Het protest was georganiseerd door het burgerinitiatief Stralingbewust Amsterdam.

Er zijn wereldwijd veel mensen die zeggen last te hebben van straling door onder andere masten van communicatienetwerken, hoogspanningsmasten en elektrische apparaten. Ze worden ziek en kunnen nauwelijks meer functioneren. Een van hen is de Amsterdamse Chantal die al 2,5 jaar op zoek is naar een andere, stralingsvrije woning. Om zich te beschermen tegen de straling in en rond haar woning slaapt ze in een kooi van Faraday, een door haarzelf in China aangeschaft net van zilverdraad. In haar woning is folie aangebracht om haar te beschermen tegen straling. Als zij niet in haar woning is zijn de klachten verdwenen of nemen sterk af.

Hieronder vertelt zij over haar ervaringen.

‘Kort geleden is GGD Amsterdam bij mij langs geweest vanuit een melding bij Loket Zorg en overlast. Ik ben doodziek van de straling in mijn woning en ik ben Lyme patiënte. Mijn neurologische klachten verslechteren sterk door de straling en door de gehorigheid van de woning. Aan de overkant van de kade waaraan ik woon staan drie UMTS masten (groot) er is tevens een bijzondere vergunning afgegeven voor 5G.

De mensen van de GGD hoorden mijn verhaal aan en zeiden dat ze met de woningbouwvereniging gingen praten voor een andere woning, hiervoor heb ik zelf al vele malen verzocht. De woningbouwvereniging liet weten dat ze me hier niet aan zouden helpen, ik heb deze woning immers al gekregen. Ik ben in deze woning komen wonen met urgentie inderdaad, vanwege knieproblemen, ik wist toen niet dat er zoveel straling hier zou zijn. Dus dat is geen kloppend argument.

De GGD liet weten zich wel bewust te zijn van mijn lijden en stelde voor het GGZ – psychiaters- langs te sturen voor morele steun. Met andere woorden: “mevrouw is in de war”. Een medische urgentie is al drie maal afgewezen door de gemeente Amsterdam, terwijl ik in de eerste week al wist dat dit niet de juiste woning was voor mij. Ik voel me genaaid.

Steeds meer mensen zijn gevoelig voor straling en hebben EHS, de afkorting voor Electro Hyper Sensitiviteit. Ik heb nu ook EHS, naast dat straling voor Lyme patiënten feitelijk killing is en ook op andere terreinen invalideert dan enkel neurologische klachten.

Ik woon in een schitterend net gerenoveerd arbeidershuisje (rijksmonument 101 jaar oud) aan een mooie kade , op steenworp afstand van CS en binnenstad. Met tuin en vloerverwarming. Alles is nieuw; keuken, woonkamer, badkamer, vloeren en schuur.

Er staan velen in de rij voor dergelijke woningen. Alleen voor mij is de woning absoluut niet geschikt. Dit meegenomen in de afweging van de woningbouwvereniging om mij geen andere geschikte woning te geven, maakt het helemaal onbegrijpelijk dat ze niets anders aanbieden. Ik woon immers in Ymeres trots, dus in een woning waarmee ze iemand anders heel blij zouden maken.

De woning staat uiteraard te ruil, maar ik ruil alleen voor een woning die zeer geschikt voor mij is. Aan de rand van Amsterdam, zonder bovenburen, zo weinig mogelijk straling. Geen masten in de buurt en geen toekomstige masten op dak, geen straling van buren en wel buren die in overleg eventueel aan de draad (verbinding met een kabel) gaan, geen transformatorhuisje. Een woning van beton is ideaal. En veel groen, in verband met weren van de straling. Ik weet het is een heel eisen pakket, maar juist een woningbouwvereniging heeft een groot bestand waarin vast een woning als deze voorkomt. Vandaar dat ik hun afwijzende antwoorden zeer onrechtvaardig vindt. Te meer omdat ik een mooie woning achter laat.

Verslechterd

Ik woon al 2,5 jaar in deze woning. Mijn ziektebeeld is verslechterd sinds ik in deze woning ben komen wonen, een gerenoveerde woning in de van der Pekbuurt. Ik vecht nu al 2,5 jaar voor een andere wel voor mij geschikte woning, maar ik heb deze ondanks alle diagnoses, doktersverklaringen en inzet van advocaat en GGD nog niet mogen krijgen.

In mijn woning is folie aangebracht als bescherming tegen de straling en ik slaap in een kooi van Faraday, een net van zilverdraad dat moet beschermen tegen de grote hoeveelheid straling. Van slapen onder het stralingsnet heb ik echter veel last en bijwerkingen, enkel omdat de hoeveelheid straling ernstig hoog is in de woning. Er is een deskundig iemand langs gekomen die de straling ook heeft gemeten.

Wat ik nu meemaak vind ik onmenselijk en het vreselijk lang op een geschikte woning te moeten wachten, terwijl je elke dag doodziek bent alleen maar door de verkeerde ligging van de woning.

Een interessant weetje over deze woningen is dat de Van der Pekbuurt als eerste van het gas af moest en ik daarvoor ook gekozen heb voor deze woning die gasloos was, ik schrijf was, want ik heb inmiddels weer gas in huis. Als stralingsgevoelige werd ik juist erg ziek door de in huis aanwezige warmtepomp en van de slimme meter.

De peperdure warmtepomp die in mijn woning zat en die de hele nacht stond te brommen in mijn slaapkamer is echter verwijderd moeten worden door de woningbouwvereniging en dat terwijl we allemaal juist aan de warmtepomp moeten. Ik had geen gasaansluiting meer in de woning en deze is er toch weer gekomen, nadat de pomp verwijderd is. Voor de woningbouwvereniging is het een strop, voor mij was het een verbetering.’

Voor een informatieve film over de gevolgen van straling klik hier

Voor meer informatie over EHS klik hier

Foto Sodis Vita.

 

Categorieën: Politiek, Gezondheid, Achtergronden, Zorg, Milieu, Geluk, Pakhuis van Verlangen
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Chantal – ‘straling in en rond woning maakt mij ziek’

  1. Johanna schreef:

    Wat ik niet helemaal in het verhaal begrijp is dat je in de buurt van Amsterdam wil blijven wonen? Amsterdam staat vol met masten en tramleidingen.Ik neem aan dat je niet normaal door Amsterdam kunt lopen zonder klachten?
    Waarvoor geen woningruil doen met een woning ergens op het platteland? Als ik in zo’n hel zou leven zou ik zo snel mogelijk willen verhuizen en mijn eisen naar beneden bijstellen.
    Of denk ik te simpel?