Honderden mensen, onder wie boeddhisten, demonstreerden zaterdagmiddag op de Dam in Amsterdam tegen de komst van het 5G-netwerk. De actievoerders zijn bang voor de straling van vele antennes die er voor het netwerk bij zullen komen. Deze straling zou slecht zijn voor mens en milieu. 5G maakt internet een stuk sneller

De demonstranten in Amsterdam sloten zich met hun actie aan bij een wereldwijde actiedag. In meer dan honderd landen is er gisteren gedemonstreerd tegen het volgens vele omstreden 5G-netwerk. Het protest was georganiseerd door het burgerinitiatief Stralingbewust Amsterdam.

Het gezondheidsinstituut RIVM en agentschap Telecom meldden eerder deze week dat volgens nieuw onderzoek de straling veilig lijkt. Een vervolgonderzoek moet uitwijzen of dat ook zo is.

Bron media. Foto’s Sodis Vita.

 

Categorieën: Nieuws, Politiek, Gezondheid
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

8 reacties op Demonstratie in Amsterdam tegen invoeren 5G-netwerk

 1. S.W.S. schreef:

  Als de officiële instanties gaan zeggen dat iets veilig “LIJKT”, zou er al een alarmbel af moeten gaan…
  Vooral als, vanuit de wetenschappelijke en medische wereld, al jaren de noodklok geluid wordt over straling en inmiddels ook (en vooral) over 5G: een nieuwe technologie waar volgens de Gezondheidsraad ONVOLDOENDE onderzoek naar gedaan is.

  Besef goed dat straling het nieuwe asbest en het nieuwe roken is.

  In het rapport ‘Late lessen uit vroege waarschuwingssignalen’ heeft het Europees
  Milieuagentschap onderzocht of er ooit in de geschiedenis vals alarm geweest is over producten waarvan men beweerde dat ze schadelijk waren maar die naderhand onschadelijk bleken te zijn. Ze wilden ook weten of er bijgevolg nodeloze voorzorgsmaatregelen genomen zijn.

  De auteurs van het rapport hebben geen enkel dergelijk voorbeeld gevonden. In de
  ganse geschiedenis van de industrie is het nooit voorgekomen dat artsen en wetenschappers jarenlang waarschuwden voor de gevaren van een product zonder dat het ook echt gevaarlijk was.

  Informeer jezelf: http://www.5gisnietoke.nl

 2. Shika schreef:

  Bij 3g waren ook al protesten en toen de stoomtrein ging rijden waren mensen bang dat de koeien zure melk zouden geven. Dat is achteraf erg meegevallen.
  Dus laten voorlopig maar even afwachten ipv voorbarige conclusies te trekken.

  • S.W.S. schreef:

   De term ‘voorbarige conclusies” is in dit verband totaal niet aan de orde. De schadelijkheid van straling van 2 tot en met 4G is namelijk AL SINDS JAREN in onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken vastgesteld.

   Lees bijvoorbeeld het artikel in The Lancet (voor wie het niet weet: The Lancet is een vooraanstaand medisch-wetenschappelijk tijdschrift): “Het is tijd om de impact van de wereldwijde electromagnetische vervuiling te beoordelen“

   Citaat uit het bovengenoemde artikel:

   “Nooit eerder is de mensheid van conceptie tot dood blootgesteld aan zoveel radio-frequente elektromagnetische straling als in de laatste twee decennia. Bewijs van de effecten daarvan op het centrale zenuwstelsel, inclusief een gewijzigde neurologische ontwikkeling en het toegenomen risico op sommige neurodegeneratieve ziekten is een grote bron van zorg.” (einde citaat).

   Bron: https://stralingsbewust.info/2019/02/03/in-the-lancet-tijd-om-de-impact-van-de-wereldwijde-electromagnetische-vervuiling-te-beoordelen/

 3. Belorry Redbende schreef:

  Er zijn als hordes mensen die EHS zijn (ziek door de huidige straling) er is al 2G, 3G, 4G en wifi overal. Het is al lang bewezen dat straling ongezond is maar die bewijzen worden ontkent en ontkracht. Voor 5G worden er ongelofelijk veel bomen gekapt die onze longen zijn. Er gaan allerlei insecten dood rond om de zendmasten al heel lang geleden bleek uit onderzoek in Wageningen dat planten en bomen dood gaan door wifi.. Niks laten we het maar afwachten ik heb en genoeg van om ziek te zijn door straling en opgesloten te zitten. Maar zelfs thuis ben je niet veilig wifi van de buren masten in de buurt en straks overal ook nog 5G zodat de auto`s zelf kunnen rijden en iedereen nog sneller kan wat onderweg toch al geen goed idee is.. Nee nee nee bovendien is bedraad internet sneller, veiliger en gezonder voor iedereen..

 4. Shika schreef:

  Volgens de RIVM is de straling van 5g binnen de normen dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid en niet sterker dan 4g aan de hand van wetenschappelijk onderzoek.
  De RIVM houdt verder de vinger aan de pols.
  Ik ben geen deskundige, maar blijkbaar zijn de deskundigen het niet eens met elkaar. Vandaar dat ik zeg: Laten we het maar afwachten.
  Er was ergens een 5g antenne geplaatst van de KPN. Het regende klachten van mensen die zich ziek gingen voelen en allerlei klachten kregen. Wat bleek: De antenne was helemaal niet aangesloten op wat voor netwerk dan ook.

  • Belorry Redbende schreef:

   Die richtlijnen zijn veel te hoog en ook nog veel hoger als in landen om ons heen. Helaas zijn er NU al veel mensen ziek door de huidige straling. Er is GEEN bewijs dat het VEILIG is. Bewijs dat het onveilig is word ontkent en verdwijnt. Het gaat over geld en macht niet over volksgezondheid. Lang geleden zijn er zendmasten geplaatst en wij burgers hadden daar toen al GEEN inspraak over. Het voorzorgsprincipe is niet in acht genomen er is GEEN bewijs het het absoluut veilig is.. 5G word alsof we straks met zijn allen in een magnetron zitten dat zou jij dus doen?? Ik weet wel van het RIVM zegt maar die krijgen vast geld van de telecom bedrijven om dat te zeggen nets als de politiek geld krijgt wij burgers zijn niet belangrijk. Het is GEEN onzin dat ik zeg dat er NU al veel mensen ziek zijn door de huidige straling. Maar EHS word niet erkent dus volgens de richtlijnen bestaat het dan nioet maar dat is niet de werkelijkheid waarin wij leven.. Dat ik EHS klachten heb is begonnen toen er zend masten veel te veel en veel te dicht bij zijn geplaatst in 2006 die waren niet heel erg zichtbaar op een torenflat in mijn geval waren er eerst talloze klachten voordat ik ontdekte dat het was sinds die masten er waren.. Sta open voor wat ik zeg 2G, 3G,4G,5G en wifi overal bijen insecten bomen en planten gaan nu al dood als het niet goed is voor hun hoe kan het dan onschadelijk zijn voor ons mensen? Snelheid op je smart phone is toch niet belangrijker als je gezondheid?? Denk
   even na…

   • Shika schreef:

    Dat de RIVM geld krijgt van telecombedrijven lijkt mij complotdenken en daar heb je geen bewijzen voor.
    Er is denk ik geen weg terug meer. Tegenhouden gaat je toch niet lukken. Over een tijdje krijg je zelfrijdende auto’s verbonden met internet.
    Ikzelf heb tot nu toe nergens last van. Misschien kan je het vergelijken met hooikoorts. Als het in je gestel zit heb je er last van en anders niet.
    In Frankrijk heb je nog enkele plekken zonder bereik van 2,3,4g.
    Lastig als je er last van hebt. Sterkte ermee!

    Reactie van Joop Hoek. Het past niet om hier badinerend over te doen, de onderzoeken naar het effect van straling staan nog in de kinderschoenen. Ik laat me nooit leiden door flauwekulletjes maar als ik op bepaalde plaatsen in Rotterdam ben, onder andere op de Bergweg en bij de Euromast, word ik gek van de duizenden wat ik noem ‘berichten’ die als een mallemolen door mijn hoofd razen. Als ik me niet snel genoeg verwijder van die plekken krijg ik het gevoel dat mijn geest leeggezogen wordt, een lege huls word. Mijn ervaringen hebben het karakter van een grote zendmast waarvan ik de berichten opvang. Ik beweer niet dat zendmasten daar debet aan zijn, wil alleen maar zeggen dat er meer is dan we ogenschijnlijk waarnemen. En inderdaad, het is de overheid er alles aan gelegen om te voorkomen dat dat G5 netwerk er niet zal komen. Ik ken meer mensen die ziek worden van straling, laten we ze serieus nemen en de oorzaken onderzoeken en wegnemen.

    • Shika schreef:

     Volgens mij doe ik er helemaal niet badinerend over. Maar dat telecombedrijven geld geven om onderzoeken onder de pet te houden gaat wel heel ver (Spreken van lasterende taal zonder bewijs).
     Ik heb op de Bergweg nergens last van ( mijn moeder woont daar), maar ik beweer nergens dat mensen er geen last van hebben die er gevoelig voor zijn. Net als sommige longpatiënten gevoelig zijn voor de rook van houtkachels.
     Een vriendin van mij had er ook last van, maar sinds ze beter in haar vel zit, heeft ze er nog weinig last van.