De Dalai Lama staat al heel lang bekend om zijn inspanningen om een eigentijds boeddhisme te promoten. Hij ziet de verschillen tussen theravada en mahayana maar zegt al decennia lang dat ze één boeddhisme zijn. Maar met alleen geloof kom je niet verder. Op 24 november richtte hij zich tot de wereldwijde boeddhistische congregatie in Aurangabad, India, en zei dat kennis, en niet alleen geloof, noodzakelijk zijn om de Boeddha en boeddhisme te begrijpen.
De Dalai Lama: ‘De Boeddha heeft nooit gezegd dat hij een schepper is. Hij zei dat kennis niet op andere mensen kon worden overgedragen. Als je het pad volgt dat door de Boeddha is uitgestippeld, kan elk mens die kennis bereiken. Ik zeg altijd tegen boeddhisten dat ze boeddhisten van de 21e eeuw zijn. Het betekent dat ik ze meegeef om te studeren. Er zijn twee soorten volgelingen – een met geloof en anderen met een gave. Als je het boeddhisme volgt met alleen maar geloof, zal het boeddhisme niet lang meer hebben. Maar met een begiftiging zal dat anders zijn, er is een behoefte om het boeddhisme te volgen op basis van kennis’.
Zeshin zegt
maar als je niet gelooft in het boeddhisme zal het zeker geen lang leven beschoren zijn. Elke training of studie begin vanuit geloof, als je er niet in gelooft begin je er niet aan.
Ruud van Bokhoven zegt
Je kan ook geen geloof hebben, omdat geloof een aanname is dat het zo is, maar er geen bewijs voor hebben, of anders gezegd, een dicht gevouwen hand en geloof hechten aan wat er in de handpalm zit zonder te zien of er zich iets in bevind.
Heb vertrouwen in wat je zeker weet zoals de dharma een open kaart is voor een ieder die het lezen wil.
Namesté
Marc eliaert zegt
Dit is nu net wat boeddhisme anders maakt: het is geen kwestie van geloof maar van zoeken naar inzicht en elk deeltje onderste boven en binnenste buiten keren tot je er vertrouwen in kan hebben om het te gebruiken als instrument op het pad naar verder inzicht en zo verder tot er niets meer te zoeken valt. Boum shanka!