Verslaving is een pact met de duivel
In ruil voor een gestage afbraak van mijn leven
Krijg ik op korte termijn een goed gevoel

Verslaving doodt niet mij, als verslaafde
Maar wel mijn geliefden en kinderen die probeerden te helpen

Mijn eigen herstel moet op de eerste plaats komen
Zodat alles wat me dierbaar is in dit leven
Niet op de laatste plaats komt

Ewen Arnold: ‘Verslaving is een taboe, ook in spirituele kringen. Nochtans zijn onze (vaak onbewuste) verslavingen de oorzaak van veel leed. Voor onszelf, onze vrienden, familie en de wereld. Op deze avond praat ik over mijn eigen alcohol- en drugsmisbruik en hoe mijn meditatie-beoefening daarbij geholpen heeft.

Ik zal dieper ingaan op mijn ervaringen met het begeleiden van mensen die worstelen met een verslavingsproblematiek, o.a. in het Nilambe Buddhist Meditation Center in Sri Lanka. Dit werk ligt me nauw aan het hart en ik ben me er de laatste jaren steeds meer op gaan toeleggen. Ik zal aandacht besteden aan de volgende vragen: Hoe en waarom lijden we? Welke rol speelt verslaving daarin? Wat betekent het om verslaafd te zijn?

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen wat we gewoonlijk ‘verslaving’ noemen en de normale strategieën die we gebruiken om ons lijden te verminderen? Hoe kan het bewandelen van een spiritueel pad en meer specifiek de beoefening van meditatie ons helpen met verslaving? Tot slot wil ik als ervaringsdeskundige en in alle bescheidenheid, enkele mogelijks nuttige adviezen aanreiken aan zgn. ‘verslaafden’, alsook aan hun naasten en geliefden.’

Op vrijdag 30 augustus is Ewen Arnold te gast in het boeddhistische centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen. Deze avond eindigt uitzonderlijk om 22.00 uur. Engelstalige Dhammatalk. Samenvattende Nederlandse vertaling door Paul Van hooydonck.

Praktisch: Vrijdag 30 augustus 2019 van 20.00 tot 22.00 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen, België.

Ewen Arnold (Engeland) woont en werkt in Kandy, Sri Lanka. Hij geeft Engelse les aan de locale bevolking in de British Council. Samen met Upul Gamage en Paul Van hooydonck was hij student van de eerste meditatieleraar van het Nilambe Buddhist Meditation Center, Godwin Samararatne. Ewen en Paul leerden elkaar 24 jaar geleden kennen in Nilambe. Ze werden spirituele vrienden en zijn dat nog altijd. Ewen heeft een ruime ervaring met verschillende meditatiescholen en -tradities.
Sinds enkele jaren geeft hij meditatieles aan boeddhistische monniken in Kandy en begeleidt hij internationale retraites in Nilambe. Hij nam deel aan verschillende Ehipassiko-retraites in Nilambe.

 

Categorieën: Gezondheid, Misbruik, Achtergronden, Zorg, Boeddhisme, Geluk
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk