De United States Library of Congress (LOC) publiceerde deze week een 2100 jaar oud boeddhistisch geschrift uit Gandharan op haar website, die bezoekers de mogelijkheid biedt om vroege boeddhistische geschriften regel voor regel te bekijken en te downloaden. De tekst op het zeldzame manuscript is geschreven op berkenbast. Geleerden hopen middels deze informatie uit de zogenoemde Gandharan manuscripten meer te weten te komen over het vroege boeddhisme.

Gandhara, ooit een bloeiend handelscentrum gelegen tussen het huidige Pakistan en Afghanistan, is één van de belangrijkste gebieden voor de ontwikkeling van het vroege boeddhisme. Het oude koninkrijk bloeide op vanaf ca. 100 v.Chr.-200 v.Chr. Een aantal Gandhara-teksten is onlangs opgegraven in Bamiyan in Afghanistan. Historici zeggen dat deze manuscripten een goed inzicht geven in het leven van de Boeddha. De geschriften zijn voor ongeveer 80 procent intact waardoor de inhoud gemakkelijk te ontcijferen is. Deze tekstrol is echter een van de meest gecompliceerde objecten die ooit in de Library of Congress zijn behandeld vanwege zijn leeftijd en kwetsbaarheid. De rol met de manuscripten werd in 2003 door de bibliotheek gekocht van een Britse antiekhandelaar.

foto loc.gov

De tekst is geschreven in Gandhari, een taal die is afgeleid van het Sanskriet, en het gebruikte script heet Kharoshthi. Geleerden hebben deze rol informeel de Bahubuddha Sutra of The Many Buddhas Sutra genoemd, omdat het lijkt op een tekst met een vergelijkbare naam in het Sanskriet. De rol bespreekt het leven van 15 boeddha’s. De tekst wordt verteld door Shakyamuni Boeddha, die zeer korte biografieën geeft van 13 boeddha’s die hem voorgingen, gevolgd door zijn geboorte en opkomst als Shakyamuni Boeddha, en eindigend met de voorspelling van de toekomstige Boeddha, Maitreya. De biografieën bevatten andere informatie, zoals hoe lang elke Boeddha leefde, hoe elk van hen de uiteindelijke verschijning van Shakyamuni Boeddha voorspelde, in welke sociale klasse de Boeddha geboren werd en hoe lang zijn leringen standhielden.

Geleerden van de Universiteit van Sydney in Australië zijn ook bezig Gandharan-rollen te catalogiseren en te scannen met de bedoeling ze openbaar te maken. Hun werk belooft nog meer vroeg boeddhistische gedachtegangen te onthullen door middel van extra Jatakaverhalen, monastieke trainingsregels en filosofische verhandelingen.

Delen van het manuscript zijn hier te zien

Bron The United States Library of Congress.

 

Categorieën: Achtergronden, Opmerkelijk, Boeddhisme, Onderwijs
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu