Het Platform TTIP CETA Referendum heeft dinsdagochtend 28 maart ruim 200.000 handtekeningen aangeboden aan Emile Roemer en Maarten Hijink (SP), Kees Verhoeven (D66), Gijs van Dijk (PvdA), Marianne Thieme(PvdD) en Isabelle Diks (GL). Hiermee hebben de dertien maatschappelijke organisaties achter het Platform de Kamerleden er aan herinnert dat als zij later dit jaar voor CETA, het investeerdersverdrag tussen Canada en de Europese Unie, stemmen, er een referendum komt. De Tweede en Eerste Kamer zullen naar verwachting in de herfst besluiten over CETA.
De Kamerleden werden voor de hoofdingang van de Tweede Kamer ontvangen achter een haag van 20.000 vergeet-mij-nietjes. Elk vergeet-mij-nietje staat voor tien ondertekenaars.
Alle Kamerleden ontvingen het speciaal voor hen gemaakt boekje “CETA Referendum voor Dummies”. Hierin vinden ze in een kort bestek de belangrijkste aspecten van CETA, hun partijstandpunt over handelsverdragen en alles wat ze moeten weten over een referendum over CETA. Volgens de initiatiefnemers bedreigen verdragen als CETA de democratie, geven ze te veel macht aan grote bedrijven en hebben ze grote gevolgen voor de nationale arbeids-, sociale, milieu-, privacy- en consumentenstandaarden.
Platform TTIP CETA referendum
Het Platform TTIP CETA Referendum www.ceta-referendum.nl is een initiatief van Meer Democratie, Foodwatch, Milieudefensie en het Transnational Institute, waarbij (momenteel) 13 maatschappelijke organisaties zijn aangesloten. “Als betrokken organisaties zijn we niet tegen Europa en we steunen handelsverdragen zolang die eerlijk, duurzaam en democratisch zijn”, aldus Dubbelboer, woordvoerder van het Platform TTIP CETA Referendum.