Op dinsdag 28 maart – de eerste echte werkdag voor de leden van de nieuwe Tweede Kamer – zal het Platform TTIP CETA Referendum ruim 200.000 handtekeningen aanbieden aan een aantal Tweede Kamerleden. Hiermee willen de dertien maatschappelijke organisaties achter het Platform de Kamerleden er aan herinneren dat als zij later dit jaar voor CETA, het investeerdersverdrag tussen Canada en de Europese Unie, stemmen, er een referendum komt. De handtekeningen zijn het afgelopen jaar ingezameld op www.ceta-referendum.nl. De Tweede en Eerste Kamer zullen naar verwachting in de herfst besluiten over CETA.

De Kamerleden worden dinsdagochtend voor de hoofdingang van de Tweede Kamer ontvangen achter een haag van 20.000 vergeet-mij-nietjes. Elk vergeet-mij-nietje staat voor 10 ondertekenaars. Deze ondertekenaars hebben nu al aangegeven dat zij een referendum willen als de Kamer voor CETA stemt. Volgens de initiatiefnemers bedreigen verdragen als CETA de democratie, geven ze te veel macht aan grote bedrijven en hebben ze grote gevolgen voor de nationale arbeids-, sociale, milieu-, privacy- en consumentenstandaarden.

CETA-referendum voor Dummies

Omdat de meeste Kamerleden naar verwachting niet de tijd hebben om het hele CETA-verdrag van 1600 pagina’s diepgaand te bestuderen, ontvangen alle Kamerleden het speciaal voor hen gemaakt boekje “CETA Referendum voor Dummies”. Hierin vinden ze in een kort bestek de belangrijkste aspecten van CETA, hun partijstandpunt over handelsverdragen en alles wat ze moeten weten over een referendum over CETA.

Platform TTIP CETA Referendum

Het Platform TTIP CETA Referendum is een initiatief van Meer Democratie, Foodwatch, Milieudefensie en het Transnational Institute, waarbij (momenteel) 13 maatschappelijke organisaties zijn aangesloten. “Als betrokken organisaties zijn we niet tegen Europa en we steunen handelsverdragen zolang die eerlijk, duurzaam en democratisch zijn”, aldus Dubbelboer, woordvoerder van het Platform TTIP CETA Referendum.

Bron Milieudefensie. Foto MARTEN VAN DIJL / MILIEUDEFENSIE

Categorieën: Economie, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu