• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Jana – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

Jana – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

1 oktober 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Veertien dagen geleden schreef ik al over mijn retraite in de Plum Village traditie (Thich Nhat Hanh) en over mijn hunkering naar Vietnamees eten. Toen mijn partner onlangs op reis ging besloot ik daarom om veertien dagen lang thuis te koken en te eten geïnspireerd op de Plum Village traditie. Mijn dochter en ik togen naar de winkel en kochten een grote berg verse groenten en fruit, en in de toko haalde ik typisch Vietnamese ingrediënten als hoisin saus, sriracha saus, sesamolie en citroengras. Voor mijn dochter haalde ik biologische kipschnitzeltjes en knakworstjes. Haar doe ik geen plezier met Vietnamese vegarecepten. Ik kookte dus apart voor haar en terwijl zij at maakte ik wat voor mezelf klaar: veel groenten gebakken in de oven, gekookt, geraspt als salade, of geroerbakt met gember, citroengras, hoisin saus, en/of kokosroom.

Ik heb enorm genoten van mijn experimenten, en deel hier mijn absolute favoriet van veertien dagen experimenteren. Het originele recept vindt u hier

De dressing is zo lekker dat ik adviseer om er wat meer van te maken. De hoeveelheden zijn geschikt voor drie grote of vier kleine eters. Restjes zijn heerlijk als lunch.

Ingrediënten.

beter-bun-cha-oktober-2016 Voor de tofu: plantaardige olie in om te bakken (bijvoorbeeld een mengel van zonnebloemolie en sesamolie) 1 pak tofu, uitgelekt (druk het vocht er goed uit) en in blokjes gesneden 1 flinke eetlepel hoisinsaus 2 eetlepels zoete chilisaus 2 theelepels Sriracha (of sambal) of meer als je van pittig houdt 1 ui in ringen zout, naar smaak Voor de salade:

1 pak noedels ca. 100 gram bladgroente: spinazie, rucola of (veld)sla; snij eventueel de blaadjes klein 1 grote wortel of 3 kleine, in dunne plakjes of grof geraspt 1/2 komkommer, idem 2 lente-uitjes, fijngesneden 1 bosje muntblaadjes (alleen de blaadjes) 1 bosje (Thaise) basilicum (alleen de blaadjes) Voor de dressing: 3 eetlepels ahornsiroop (of agavesiroop, of honing) 3 eetlepels sojasaus 2 eetlepels rijstazijn 2 eetlepels limoensap (sap van 1 limoen) 1-2 eetlepels sesamolie 1 stengel citroengras, zonder de buitenste harde bladeren, in stukjes en geplet met een mes (of gebruik citroengraspuree) 1 teentje knoflook, geperst 1 eetlepel gember, geraspt of geperst (knoflookpers) Bereiding Stap 1. Maak voor een optimale smaak de dressing ruim van tevoren door alle ingrediënten uit het laatste blokje te mengen in een kom, zet de dressing afgedekt in de koelkast zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Gebruik je vers citroengras, dan kun je die vlak voor gebruik uit de dressing vissen. Vietnamezen hakken de citroengras in kleine stukjes en eten die harde stukjes gewoon op.

Stap 2. Verhit wat olie in een pan, voeg de uiringen toe, bestrooi met een beetje zout, en bak op niet al te hoge temperatuur totdat de uiringen karamelliseren. Dit duurt ongeveer twintig minuten, de ui wordt goudbruin en zoet. Schep af en toe om.

Stap 3. Verhit in een andere pan ongeveer 3 eetlepels olie, voeg de tofu blokjes toe, en roerbak ze aan alle kanten tot ze krokant worden en bruin beginnen te kleuren. Zet het vuur laag, voeg de drie sauzen toe (hoisin, zoete chili en Sriracha) en schep de tofublokjes voorzichtig om tot ze bedekt zijn met saus. Haal de pan van het vuur en zet apart.

Stap 4. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 5. Bouw de salade op: Verdeel alle ingrediënten voor de salade over de borden of kommen, inclusief de noedels, giet daar de dressing overheen, en maak het af met de blokjes tofu en gekarameliseerde uien. Eventueel kunnen er nog fijngehakte pinda’s en/of partjes limoen bij geserveerd worden, of wat extra sesamolie.

beter-vietnamese-maaltijdsalade-oktober-2016-bordHet kost even tijd en de ingrediëntenlijst lijkt lang, maar dit gerecht is echt een feest en behoort nu al tot mijn favorieten. Heb je niet alles in huis? Vervang dan gerust een deel van de ingrediënten door andere, of laat ze weg. Het recept kan het hebben. Oké, het was een wat andere smaakbeleving toen ik de tofublokjes een keer vervangen had door spruitjes.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: Jana Verboom, maaltijdsalade, tofu

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes
  2. B’eter – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes
  3. Jana – De keuken van het Romeinse Rijk
  4. Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Je kunt niet gezond zijn op een zieke planeet
    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.