• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Jana – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten

Jana – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten

2 juli 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Ik heb op deze plek al eerder betoogd dat je voor gebak e.d. geen dierlijke producten nodig hebt. Eieren zijn gemakkelijk te vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water, geprakte banaan, gepureerde tofu, kikkererwtennat of appelmoes. Voor roomboter bestaan ook goede plantaardige vervangers.

Over die laatste wil ik het hier hebben. Ik verzuchtte al eerder dat plantaardige boter vrijwel altijd palmolie bevat, en palmolieproductie gaat zoals we allemaal weten gepaard met grootscheepse kap van regenwouden en bedreigt onder meer de orang-oetans. Ik heb al eerder recepten gegeven met zonnebloemolie in plaats van boter, maar olie heeft nu eenmaal een ander soort mondgevoel dan boter, dus helemaal gelukkig was ik niet altijd met het resultaat. Kruidkoek en muffins waren oké, maar appeltaart smaakte een beetje anders dan ik gewend was.

Nu heb ik echter de perfecte botervervanger gevonden: kokosolie. Kokosolie heet zo omdat het in de landen van herkomst op kamertemperatuur vloeibaar is, bij ons is het op kamertemperatuur vast. Het smelt dus in je mond, net als boter. Kokosolie is doorgaans reuk- en smaakloos en gebak met kokosboter smaakt perfect (zoals appeltaart, appelkruimeltaart).

Beter Jana mueslicake met hazelnoten en abrikozen met banaan
mueslicake met hazelnoten en abrikozen met banaan

Kokosolie komt net als palmolie van palmbomen, en kokospalmen groeien ook in de tropen. Is kokosolie dan wel beter voor het milieu kunnen we ons dus afvragen. Een kort onderzoek op Internet leverde geen eenduidig antwoord. Weliswaar gaat kokosolie productie nu niet gepaard met grootschalige ontbossing, maar wie weet wat er zou gebeuren als we met z’n allen massaal zouden overstappen van palmolie op kokosolie. Er is wel sprake van vernietiging, in het verleden, van mangrovebossen voor kokospalmenplantages. Ook schijnen sommige kokosnoten door gedresseerde apen geoogst te worden, en zijn dus niet per se dierenleedvrij.

Mijn voorlopige conclusie bij gebrek aan detailinformatie is dat kokosolieconsumptie beter is voor het milieu dan palmolieconsumptie, in ieder geval als we kiezen voor biologische, en liefst ook fair trade kokosolie. Graag verneem ik als iemand meer informatie heeft over deze kwestie.

Waren de argumenten voor of tegen kokosolie (in plaats van palmolie) al niet eenduidig, wat betreft de gezondheid lopen de meningen nog verder uiteen: waar de één beweert dat kokosolie een “superfood” is en perfect voor je gezondheid en een gezond gewicht, waarschuwt de ander voor de vele verzadigde vetzuren erin en geeft het de stempel ongezond. Mijn conclusie is zoals met veel ander voedsel: eet met aandacht, matig en gevarieerd, dan kun je alles eten.

Beter Jana Allerhande jan 1988Dit recept komt oorspronkelijk uit een Allerhande van januari 1988. Wie wat bewaart heeft wat. Ik heb de eieren in het originele recept eenmaal vervangen door een stukje tofu gepureerd met een scheutje kikkererwtennat dat ik toevallig toch over had en een andere keer door gepureerde bananen met een scheutje amandelmelk (u weet wel, dat sneue product met 1-2% amandel en een pittig prijskaartje maar af en toe toch stiekem best lekker in de havermoutpap). Beide keren was de cake bedoeld voor een picknick buiten en wilde ik zeker zijn van een stevig resultaat. Beide varianten waren stevig genoeg en de eivervangers hadden hun werk dus gedaan. Huisgenoot B. vond de versie met bananen lekkerder. De cake smaakte wel een beetje naar banaan maar dat was niet hinderlijk. Mijn collega en kamergenoot vond allebei even lekker. De tofu-variant smaakte wat zwaarder, vetter.

Ingrediënten voor 1 grote of 2 kleine cakes:

  • 200 gram kokosolie (bijvoorbeeld AH biologisch)
  • 200 gram suiker
  • 150 gram meel naar keuze + bakpoeder (of zelfrijzend bakmeel)
  • 150 gram muesli
  • ½ blok tofu of 2 bananen gepureerd met scheutje water, plantaardige melk of kikkererwtennat
  • Eventueel een half theelepeltje kurkuma voor een geel kleurtje
  • 60 gram hazelnoten (of andere noten)
  • 200 gram gedroogde abrikozen, geweld in water (of rozijnen of andere gedroogde vruchten)
Beter Jana mueslicake met hazelnoten en abrikozen met tofu
mueslicake met hazelnoten en abrikozen met tofu

Gebruik bij voorkeur biologische, ongezwavelde abrikozen. Abrikozen uit de gangbare teelt goed wassen voor en na het wellen om ze te ontzwavelen. Doe de eerste 5 ingrediënten in een kom en klop met de mixer enkele minuten tot een enigszins luchtig beslag. Mocht het beslag te droog of te nat zijn in vergelijking met gewoon cakebeslag, voeg dan nog wat vocht of meel toe. Roer er als laatste de noten en uitgelekte abrikozen erdoor.

Doe het beslag over in 1 of 2 ingevette cakevormen en bak in een voorverwarmde oven op 175 graden in ca. 45 minuten (kleine cakes) of ruim een uur (grote cake) gaar. Laat de cake in de vorm afkoelen. Lekker om mee te nemen bij een stevige wandeling of picknick.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: bossen kappen, Jana Verboom, kokosolie, vervanger

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – mueslicake met abrikozen en hazelnoten
  2. B’eter: Linzen eten voor een betere wereld
  3. B’eter- Sojabonenhummus
  4. Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben (2)

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Je kunt niet gezond zijn op een zieke planeet
    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.