• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Jana- bonbons uit het bos

Jana- bonbons uit het bos

24 oktober 2015 door Refreshing Earth of the Heart

Bonbons uit het bos – drie ingrediënten kastanjebonbons

Ingrediënten:

  • Tamme kastanjes
  • Poedersuiker
  • Pure chocolade

Eigenlijk zou dit stukje gaan over pompoenpitten. Maar gistermiddag tijdens een boswandeling stuitte ik op prachtige tamme kastanjes en ik besefte dat dit (eind oktober) dé tijd is om in bos of park kastanjes te verzamelen. De pompoenpitten kunnen best een paar weekjes wachten. Het beste kun je de kastanjes meteen gebruiken, dan zijn ze het lekkerst. Bewaar ze eventueel een paar dagen in de groentela van de koelkast.

Beter kastanjes schets Jana
Kastanjes, schets Jana.

Kastanjes hebben onder hun harde, bruine schil nog een zacht schilletje dat erg bitter smaakt. Je kunt in het bos proberen dit laagje er met je nagels of een zakmesje af te peuteren en de kastanjes rauw proeven, maar lekkerder is het om ze te poffen (in de koekenpan of in de oven: ca. 25 minuten op 200 graden) of te koken. Dan is het bittere schilletje er gemakkelijk af te trekken (koken), of het laat vanzelf los (poffen). Snijd met een scherp mes een kruis in de bolle kant van de kastanje, en doe dit diep genoeg om beide schilletjes door te snijden.

In dit recept maak je eerst kastanjepuree en gebruik je het daarna als een soort marsepein. Je overgiet de ingesneden kastanjes met kokend water en kookt ze afhankelijk van de grootte ca. 15 (kleintjes) – 25 (grote) minuten op zacht vuur. Je giet ze af, spoelt even met koud water, en schilt de kastanjes zo heet mogelijk, dan gaat het het makkelijkst. Als ze zijn afgekoeld kun je er eventueel nog een beetje heet water overheen gieten om het pellen te vergemakkelijken. Voor puree hoeven ze niet heel te blijven, dat scheelt. Wil je mooie hele kastanjes voor bij de spruitjes, kook ze dan kort (5 minuten), schil ze, en kook ze daarna verder.

Controleer de gepelde kastanjes (en stukjes) op achtergebleven stukjes schil. Je kunt ze het beste door een zeef drukken, dan weet je zeker dat er geen schilletjes in de puree zitten. Je kunt er vervolgens met de hand suiker doorheen kneden tot een soepel deeg ontstaat waar je goed mee kunt werken. Deze stap kun je eventueel overslaan.

Beter kastanjebonbonsNeem op 150 gram gepelde kastanjes maximaal 50 gram poedersuiker, liever iets minder. Gebruik je te veel suiker, dan wordt het deeg plakkerig en is nauwelijks uit te rollen. Pureer (als je ze niet gezeefd hebt) kastanjes en suiker en rol het deeg op een met poedersuiker bestoven aanrecht uit tot een worst. Verdeel de worst in stukjes ter grootte van een kastanje en rol er balletjes van. Is het deeg erg plakkerig, maak je handen dan een beetje nat. Meer poedersuiker maakt het gek genoeg alleen maar erger. Je kunt er zelfs kastanjes van boetseren door een kant af te platten en er een puntje aan te maken. Smelt pure chocolade au bain-marie. Pak een satéstokje of tapasprikker en doop de kastanjeballetjes in de chocolade. Gebruik eventueel een lepel of spatel om ze te bedekken, maar laat een klein stukje rond de prikker onbedekt. Haal de bonbon voorzichtig uit de chocolade en laat afkoelen op bakpapier. Druk daarna met je vinger het gaatje van de prikker dicht.

Nog gemakkelijker is het om kastanjetruffels te maken: rol daarvoor balletjes kastanjepuree door wat cacaopoeder.

NB ik heb dit keer te veel suiker toegevoegd, de puree was niet stevig genoeg om er mooie kastanjes van te boetseren (zie foto). De smaak was uitstekend.

 

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: BOS, chocola, Jana Verboom, kastanjes

Lees ook:

  1. Schnitzels uit het bos en soep uit de tuin
  2. Refreshing Earth of the Heart – marsepein van walnoten
  3. B’eter van Jana -Salade in een weckpot
  4. Jana – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • De via negativa voor nitwits
    • Het jaar 2025 – dag 129 – vrede en alle goeds
    • De dood van de paus
    • Seks: Joodse posities in Joods Museum Amsterdam
    • Paus Leo XIV – ‘help ook elkaar om bruggen te bouwen – met dialoog, met ontmoeting’

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.