De Boeddhistische Unie Nederland (BUN) en het Commissariaat voor de Media (CvdM) zijn nog steeds in gesprek om tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing te komen voor de door het commissariaat opgelegde boete , wegens het vermeende onrechtmatig gebruik van mediageld door de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS). De BUN meent dat daarvan geen sprake is. Op twaalf november vorig jaar adviseerde de Amsterdamse rechtbank beide partijen te onderzoeken of er ruimte is voor onderhandeling, ze kregen daarvoor veertien dagen de tijd.
De termijnen waarbinnen gesproken wordt zijn al een paar keer verlengd. Voorlichter Rutger Fortuin van het commissariaat en BUN-voorzitter Michael Ritman doen geen enkele mededelingen over de stand waarin de gesprekken zich bevinden.
Ritman noemde het voorstel van de rechter in november ‘verrassend en onverwacht’. Fortuin zegt dat het vaker voorkomt dat een rechtbank een dergelijk advies geeft, volgens hem past het advies in een rechtspraak nieuwe stijl. De termijn waarbinnen gesproken wordt is deze week opnieuw met vier weken verlengd.
Onrechtmatig gebruik
Het CvdM legde de BUN een boete op van 2500 euro en eist 50.000 euro aan mediageld terug, omdat de BOS, die nauw gelieerd is aan de BUN, in 2009 mediagelden onrechtmatig zou hebben gebruikt. De BUN heeft een delegatieovereenkomst met de boeddhistische omroep, maar het commissariaat acht de unie voor dit feit verantwoordelijk. De BUN houdt het op een boekhoudkundig probleem. Volgens de unie zijn er door geraadpleegde accountants en juristen goede gronden aangedragen om het niet eens te zijn met het oordeel van het commissariaat.
In november 2013 nam de Amsterdamse rechtbank het besluit om de zaak in hoger beroep naar de meervoudige kamer –drie rechters- van de Amsterdamse rechtbank te verwijzen vanwege de complexheid van de zaak. De rechtbank heeft formeel geen mogelijkheid om de partijen te dwingen tot een vergelijk te komen, maar kan ze wel vragen dat te onderzoeken.