Het commissariaat voor de media heeft de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) onlangs een boete opgelegd van € 2500. Ook moet de BUN € 50.000 terugbetalen van de ongeveer € 80.000 die de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) in 2009 heeft uitgegeven aan een onderzoek naar de omvang van de achterban.

Volgens het commissariaat had de BOS dat dat niet mogen doen, omdat het geld bedoeld was voor het maken van programma’s. Beide organisaties hebben aangekondigd bezwaar aan te zullen tekenen tegen de beschikking. BUN-voorzitter André Kalden wil niet reageren op het bericht. Het commissariaat voor de media was op dit tijdstip niet bereikbaar voor het geven van commentaar.

De BUN hoeft de boete en het terug te betalen bedrag overigens niet zelf op te hoesten. Volgens een zogenoemde delegatie overeenkomst is de BOS daar zelf voor verantwoordelijk. De BUN is een koepelorganisatie, waarin de meeste georganiseerde boeddhistische organisaties in Nederland zijn verenigd. En beschikt zelf niet over financiële middelen. De BOS verzorgt aan het boeddhisme gerelateerde radio en tv-programma’s.

Binnen beide organisaties is al geruime tijd een discussie gaande over de zeggenschap en juridische verhoudingen tussen beide organisaties. De omroep, voortgekomen uit de BUN, hanteerde het standpunt dat de koepelorganisatie in geen enkele zin verantwoordelijk is voor het doen en laten van de boeddhistische omroep. Daar denkt het CvdM dus anders over. Overigens is het nog onduidelijk uit welk potje de BOS de boete en het terug gevorderde bedrag denkt te financieren.

In een gezamenlijke verklaring zeggen beide organisaties zeer verrast te zijn door  het besluit van het commissariaat voor de media. Het zal juridisch getoetst worden. Tot die tijd onthouden ze zich van het geven van nadere informatie.

Bron: Boeddhistisch Dagblad

Categorieën: Nieuws, BOS-tv en radio
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Boete voor BUN voor overtreding mediawet door BOS

 1. Joop Ronmeijn schreef:

  De BUN en de BOS hebben zich aan hun woord gehouden en zich sinds 11 juni 2012 onthouden van het geven van nadere informatie.
  Behalve dan tijdens een door het Commissariaat op 13 december 2012 gehouden hoorzitting, waar ook een aantal (boeddhistische) media aanwezig waren.
  En door het indienen in oktober van een bezwaarschrift tegen de straf van het Commissariaat dat verleden week na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur publiek is gewordeen. Zie joopromeijn.blogspot.nl/2013/02/de-bezwaren-van-de-bos-en-misschien-van.html
  Opvallend is het verschil tussen dit bezwaarschrift en dat van februari 2010 (over het niet honoreren van de gevraagde B-status van de BOS door het Commissariaat) waarin BUN/BOS stellen dat het de BUN is geweest die de opdracht voor het gewraakte onderzoek heeft gegeven. Zij baseren hun bezwaar vooral op de resultaten van dit onderzoek.
  Waarschijnlijk zullen BUN en BOS pas weer ‘nadere informatie’ geven als het Commissariaat (vermoedelijk over ruim een maand) een besluit neemt ten aanzien van dit bezwaar.