• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – kruidige recepten uit Perzië voor een druilerige herfstdag

Refreshing Earth of the Heart – kruidige recepten uit Perzië voor een druilerige herfstdag

1 december 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Het Midden-Oosten associëren we tegenwoordig eerder met bloedige oorlogen en moslimterrorisme dan met lekker eten, maar uit deze bakermat van onze beschaving komen verrukkelijke, kruidige gerechten voor een druilerige herfstdag. Ik geef vandaag drie recepten, uit Perzië (Iran), die samen als een complete maaltijd kunnen dienen voor ca. 6 personen. Natuurlijk kun je ze ook los maken. Ze zijn niet moeilijk, maar vergen wel veel verschillende stapjes en ingrediënten. Het zijn echter geen buitenissige ingrediënten en zijn doorgaans in iedere supermarkt verkrijgbaar.

Drie gerechten uit Perzië
Drie gerechten uit Perzië

Het eerste gerecht, dolmeh badenjan (gevulde aubergines) kun je rustig een halve dag van tevoren maken en vlak voor het opdienen even opwarmen. Lekker praktisch als je vrienden te eten krijgt.

Dolmeh Badenjan – gevulde aubergines in zoetzure saus voor 4-6 personen

  • 3 aubergines
  • 50 gram basmatirijst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 scheutje olie
  • 1 pakje (180 gram) vegetarisch gehakt, bijvoorbeeld biologisch tofu roerbakgehakt
  • 15 gram elk van verse peterselie, dille, koriander en munt
  • 3 bosuitjes, in ringetjes
  • ¼ theelepel elk van nootmuskaat, kaneel, gemalen korianderzaad en kurkuma
  • 50 gram plantaardige margarine
  • sap van 1 citroen
  • ½ eetlepel suiker
gevulde aubergines
gevulde aubergines

Halveer de aubergines in de lengte en hol ze uit met een meloenbolletjeslepel (of gewone lepel) tot een wand van ca. ½ cm dik overblijft. Bewaar het vruchtvlees. Bestrooi de helften met zout en leg met het snijvlak naar beneden 30 minuten op keukenpapier. Was en droog de kruiden, verwijder harde stelen en hak ze fijn. Hak het vruchtvlees in stukjes. Verwarm de oven voor op 190 graden. Kook de rijst in ruim water 5 minuten en laat uitlekken. Bak de ui 3 minuten in de olie, voeg het vegetarisch gehakt en de auberginepulp toe en bak het even op tot het vruchtvlees is geslonken. Doe de specerijen erbij, peper en zout, en vervolgens de rijst, bosui en verse kruiden. Meng alles goed. Dep de aubergines droog, vul ze met het mengsel en leg ze in een ovenschaal. Smelt in een pannetje de margarine met het citroensap en de suiker. Giet dit over en rondom de aubergines. Dek de schaal goed af met deksel of aluminiumfolie en bak 50 minuten in de oven. Klaar! Warm eventueel op voor het opdienen.*

Het tweede gerecht, shula kalambar (linzen met spinazie) is heel simpel. Je kunt het grotendeels van tevoren bereiden en op het laatst nog snel even afmaken.

Shula Kalambar – linzen met spinazie voor 4-6 personen

  • 300 gram linzen
  • 500-600 gram verse spinazie
  • ¾ theelepel gemalen korianderzaad
  • ¾ theelepel gemalen komijnzaad
  • 1-2 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 50 gram plantaardige margarine

Kook de linzen in ruim water tot ze gaar zijn, ongeveer 30 minuten (volg de aanwijzingen op de verpakking). Giet ze af. Doe koriander, komijn, knoflook en margarine bij de linzen. Was de spinazie, snij fijn.

dampend hete linzen-spinazieschotel
dampend hete linzen-spinazieschotel

Laat de spinazie met aanhangend water in een grote pan op laag vuur slinken. Warm de linzen eventueel op. Schep met een schuimspaan de spinazie uit de pan en doe deze bij de linzen, meng alles goed. Breng op smaak met zout en peper.

Het derde gerecht is morasah polow, juwelenrijst. Een Perzische feestschotel. Het goudbruine korstje onderin de pan geldt in Perzië als een delicatesse. Van de drie gerechten vergt dit de meeste tijd en aandacht, maar het resultaat is verrassend en verrukkelijk.

Morasah Polow: Perzische juwelenrijst voor 4-6 personen

  • plukje saffraan
  • 2 klontjes plantaardige margarine
  • 300 gram wortel, grof geraspt
  • advieh, specerijenmengsel: 1 theelepel elk van kaneel, gemalen karwijzaad, gemalen kardamom, gemalen komijnzaad, gemalen korianderzaad en zwarte peper
  • ½ eetlepel suiker
  • 100-150 gram noten, bijvoorbeeld half pistachenoten half walnoten
  • 100-150 gram gedroogde vruchten, bijvoorbeeld half abrikozen half cranberries
  • 300 gram basmatirijst
  • 2 eetlepels olie
Beter juwelenrijst
Juwelenrijst

Wrijf de saffraan fijn in een vijzel. Vermeng met 4 eetlepels heet water. Smelt een klontje margarine in een koekenpan. Bak de wortel hierin zachtjes 10 minuten. Af en toe omscheppen. Meng met een theelepel van de advieh, de suiker en een eetlepel saffraanwater. Rooster eventueel de noten in een droge koekenpan (of koop gebrande noten) en hak noten en vruchten grof. Was de rijst in ruim koud water. Laat uitlekken. Breng in een grote pan water aan de kook met zout en kook de rijst 5 minuten. Giet de rijst af in een zeef en laat uitlekken.

Doe de olie, de rest van de margarine, en 3 eetlepels water in de pan en zet op middelhoog vuur. Schep, als het begint te bruisen, de helft van de rijst in de pan. Strooi er een theelepel advieh over. Schep daarop de gebakken wortel, en 2/3 van het noten-vruchtenmengsel, gevolgd door de rest van de rijst en nog een theelepel advieh. Giet de rest van het saffraanwater er overheen. Laat de pan even (ca. 1 minuut) op middelhoog vuur staan tot je de rijst op de bodem hoort sissen. Draai dan het vuur zo laag mogelijk, gebruik je kleinste pit met eventueel nog een vlamverdeler. Wikkel de deksel van de pan in een theedoek en dek de pan af. Laat 30 minuten stomen, zonder de deksel op te tillen.

Schep de rijst in een grote schaal, mét korst. Bestrooi met de achtergehouden noten/cranberry’s. Laat de korst niet meteen los? Vul dan de gootsteen met een laagje koud water. Doop de bodem van de pan in het water. Haal de stukken korst uit de pan en serveer bij de rijst.

 

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: B'eter, Perzië, recepten, Refreshing Earth of the Heart

Lees ook:

  1. Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur
  2. Refreshing Earth of the Heart – appelmeditatie
  3. Refreshing earth of the heart – mindful eten
  4. Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Guy – dhammazaadjes – Onwetendheid
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…
    • Het verschil tussen apofatisch spreken en katafatisch spreken

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.