Vandaag kies ik voor een recept uit het Plum Village Cookbook. Ik was ooit aanwezig op een bijeenkomst van de Stichting Leven in Aandacht met de Nederlandse monnik Phap Xa van het EIAB (European Institute for Applied Buddhism). Interessant vond ik, tijdens het vragenuurtje, de vraag hoe leven in het hier en nu, en het accepteren van jezelf zoals je bent evenals je omstandigheden, zich verhoudt tot (be)oefenen, en het streven naar verbetering van jezelf en de wereld. Phap Xa legde uit dat dit allebei naast elkaar kan bestaan en dat je nooit te oud bent om te leren, onder andere hoe je beter om kunt gaan met moeilijkheden. Zo zijn feedback geven en feedback ontvangen onderdeel van het dagelijks leven op het EIAB. Ik realiseerde me deze week dat dit zeker waar is in de keuken. Met aandacht je eten bereiden en opeten bestaat naast het leren van je fouten en de notie om het volgende keer anders, beter te doen. Feedback van je eigen zintuigen en van je tafelgenoten leidt tot betere recepten en meer genot aan tafel.
Het recept dat ik hier had willen bespreken, een lekker licht lentegerecht uit het Plum Village Cookbook, is de eerste keer mislukt. De foto is van het mislukte gerecht, hieronder geef ik een alternatief, en volgende keer kom ik er op terug. Het resultaat hebben we wel gewoon opgegeten maar ik wil het om diverse redenen niet aanraden. De problemen ontstonden door het ingrediënt “gluten flour”.
Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe. Het wordt veel gebruikt in vleesvervangers. Jammer dat sommige mensen allergisch zijn voor gluten, want het is een goede eiwitbron voor veganisten en vegetariërs. Ben je allergisch voor gluten, kies dan een vleesvervanger op een andere basis.
Tarwegluten zijn een belangrijk ingrediënt in de traditionele boeddhistische keuken van China, Japan en Vietnam. In het Plum Village Cookbook wordt veel gebruik gemaakt van “gluten flour”. In Nederland is dit ingrediënt helaas niet zo gemakkelijk verkrijgbaar. De vleesvervanger van 100% tarwegluten noemen we seitan. Er zijn twee manieren om zelf seitan te maken: je kunt gewone tarwebloem gebruiken (ongeveer 10-11% eiwit), maar dan gooi je veel voedingsstoffen weg met het spoelwater en hou je maar een klein beetje vleesvervanger over. Je kunt ook glutenpoeder kopen/bestellen bij een molen of natuurvoedingswinkel. De bereidingswijze verschilt. Ik was laatst in Amsterdam bij een ambachtelijke bakker en vroeg naar een goede vervanger van “gluten flour”. Hij verkocht me een zak eiwitrijk meel, dat ik voor het recept gebruikt heb. Ik heb de bereidingswijze gevolgd uit het Plum Village Cookbook en dat ging niet goed, het resultaat was pappig en had niet de structuur van seitan. Volgende keer kan ik hopelijk een recept voor zelfgemaakte seitan geven, tot die tijd gebruiken we seitan uit de natuurvoedingswinkel.
Ingrediënten vegetarische visschotel
(4 personen)
- Mie naar keuze, ca. 400 gram
- Enkele takjes munt, 1 krop sla, 1 komkommer (of andere kruiden en rauwkost)
- 300 gram seitan, gekocht of zelf gemaakt (daarover een andere keer)
- 1 theelepel 5 spice powder
- 3 sjalotjes of 1 ui, gesnipperd
- ½ citroen
- Zout, suiker,
- Japanse sojasaus
- ½ rood pepertje
- Enkele eetlepels olie
Was de groente en munt en maak de saus. Los daarvoor een eetlepel suiker en een theelepel zout op in 250 ml heet water. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en voeg citroensap, fijngesneden pepertje en een scheut sojasaus toe. Proef en voeg eventueel meer suiker, zout, citroensap, peper of sojasaus toe.
Snij de sla met de munt (alleen de blaadjes) in reepjes en komkommer (met schil) in dunne plakjes.
Laat de seitan uitlekken en snij het in reepjes. Roerbak met sjalotjes of ui, 5 spice powder, 1 eetlepel sojasaus, en eventueel naar smaak zout en peper (seitan uit de winkel is soms al gezouten).
Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer los met twee vorken en giet af. Verdeel over de borden: mie, rauwkost, en seitan. Serveer met de vissaus er apart bij.