• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart -vegetarische visschotel uit het Plum Village Cookbook

Refreshing Earth of the Heart -vegetarische visschotel uit het Plum Village Cookbook

20 april 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Vandaag kies ik voor een recept uit het Plum Village Cookbook. Ik was ooit aanwezig op een bijeenkomst van de Stichting Leven in Aandacht met de Nederlandse monnik Phap Xa van het EIAB (European Institute for Applied Buddhism). Interessant vond ik, tijdens het vragenuurtje, de vraag hoe leven in het hier en nu, en het accepteren van jezelf zoals je bent evenals je omstandigheden, zich verhoudt tot (be)oefenen, en het streven naar verbetering van jezelf en de wereld. Phap Xa legde uit dat dit allebei naast elkaar kan bestaan en dat je nooit te oud bent om te leren, onder andere hoe je beter om kunt gaan met moeilijkheden.  Zo zijn feedback geven en feedback ontvangen onderdeel van het dagelijks leven op het EIAB. Ik realiseerde me deze week dat dit zeker waar is in de keuken. Met aandacht je eten bereiden en opeten bestaat naast het leren van je fouten en de notie om het volgende keer anders, beter te doen. Feedback van je eigen zintuigen en van je tafelgenoten leidt tot betere recepten en meer genot aan tafel.

Beter Plum Village (mislukte) visschotel
Mislukt licht lentegerecht.

Het recept dat ik hier had willen bespreken, een lekker licht lentegerecht uit het Plum Village Cookbook, is de eerste keer mislukt. De foto is van het mislukte gerecht, hieronder geef ik een alternatief, en volgende keer kom ik er op terug. Het resultaat hebben we wel gewoon opgegeten maar ik wil het om diverse redenen niet aanraden. De problemen ontstonden door het ingrediënt “gluten flour”.

Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe. Het wordt veel gebruikt in vleesvervangers. Jammer dat sommige mensen allergisch zijn voor gluten, want het is een goede eiwitbron voor veganisten en vegetariërs. Ben je allergisch voor gluten, kies dan een vleesvervanger op een andere basis.

Tarwegluten zijn een belangrijk ingrediënt in de traditionele boeddhistische keuken van China, Japan en Vietnam. In het Plum Village Cookbook wordt veel gebruik gemaakt van “gluten flour”. In Nederland is dit ingrediënt helaas niet zo gemakkelijk verkrijgbaar. De vleesvervanger van 100% tarwegluten noemen we seitan. Er zijn twee manieren om zelf seitan te maken: je kunt gewone tarwebloem gebruiken (ongeveer 10-11% eiwit), maar dan gooi je veel voedingsstoffen weg met het spoelwater en hou je maar een klein beetje vleesvervanger over. Je kunt ook glutenpoeder kopen/bestellen bij een molen of natuurvoedingswinkel. De bereidingswijze verschilt. Ik was laatst in Amsterdam bij een ambachtelijke bakker en vroeg naar een goede vervanger van “gluten flour”. Hij verkocht me een zak eiwitrijk meel, dat ik voor het recept gebruikt heb. Ik heb de bereidingswijze gevolgd uit het Plum Village Cookbook en dat ging niet goed, het resultaat was pappig en had niet de structuur van seitan. Volgende keer kan ik hopelijk een recept voor zelfgemaakte seitan geven, tot die tijd gebruiken we seitan uit de natuurvoedingswinkel.

Ingrediënten vegetarische visschotel

(4 personen)

  • Mie naar keuze, ca. 400 gram
  • Enkele takjes munt, 1 krop sla, 1 komkommer (of andere kruiden en rauwkost)
  • 300 gram seitan, gekocht of zelf gemaakt (daarover een andere keer)
  • 1 theelepel 5 spice powder
  • 3 sjalotjes of 1 ui, gesnipperd
  • ½ citroen
  • Zout, suiker,
  • Japanse sojasaus
  • ½ rood pepertje
  • Enkele eetlepels olie

Was de groente en munt en maak de saus. Los daarvoor een eetlepel suiker en een theelepel zout op in 250 ml heet water. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en voeg citroensap, fijngesneden pepertje en een scheut sojasaus toe. Proef en voeg eventueel meer suiker, zout, citroensap, peper of sojasaus toe.

Snij de sla met de munt (alleen de blaadjes) in reepjes en komkommer (met schil) in dunne plakjes.

Laat de seitan uitlekken en snij het in reepjes. Roerbak met sjalotjes of ui, 5 spice powder, 1 eetlepel sojasaus, en eventueel naar smaak zout en peper (seitan uit de winkel is soms al gezouten).

Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer los met twee vorken en giet af. Verdeel over de borden: mie, rauwkost, en seitan. Serveer met de vissaus er apart bij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categorie: B'eter, Boeddhisme, Voedsel Tags: Plum Village Cookbook, refreshing, Refreshing Earth of the Heart, tarwegluten, Vegetarische visschotel

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken
  2. Refreshing Earth of the Heart – schnitzels uit het bos en soep uit de tuin
  3. Refreshing Earth of the Heart – kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
  4. Refreshing Earth of the Heart – waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • De via negativa voor nitwits
    • Het jaar 2025 – dag 129 – vrede en alle goeds
    • De dood van de paus
    • Seks: Joodse posities in Joods Museum Amsterdam
    • Paus Leo XIV – ‘help ook elkaar om bruggen te bouwen – met dialoog, met ontmoeting’

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.