Krantenberichten over dolende monniken, die zich te buiten gaan aan drugs, alcohol of seks, geven vrijwel dagelijks een beeld van een in ontreddering verkerend boeddhisme in Thailand. Veel minder publieke verontwaardiging is er over het optreden van de senior monnik Boeddha Issara (56), abt van Wat (tempel) Or Noi in de Thaise provincie Nakhon Pathom, die optreedt als een volleerde en gestaalde aanvoerder van anti-overheidsdemonstranten in Thailand. En geweld niet schuwt.
De aanblik van monniken die deel te nemen aan politieke bijeenkomsten in Thailand is niet nieuw. Dat doen ze al sinds 2006 met name in protesten tegen de zittende regering. Maar Boeddha Issara is een radicale monnik die volgens critici het vuile handwerk niet schuwt. Onder zijn leiding werden overheidsgebouwen belegerd en wordt volgens sommigen daardoor de boeddhistische leer, die geweldloosheid predikt, aangetast.
Er zijn foto’s van hem op internet verschenen waarop te zien is hoe gevangen genomen leden van de geheime politie door zijn bewakers worden ondervraagd en mishandeld. De strijdlustige abt ging met honderden van zijn aanhangers ook verhaal halen in een hotel, nadat een boeking voor tien kamers op naam van deze abt door de directie- uit vrees voor onlusten, ongedaan werd gemaakt. Omringd door eigen veiligheidsmensen, waarvan sommige met kogelvrije vesten, laat Boeddha Issara zich een bedrag van $ 3680 uitbetalen, dat het hotel hem als compensatie aanbood, terwijl de boeking was gedaan voor een bedrag van $ 129. De abt werd gefotografeerd op het moment dat hij het geld aan het tellen was. De Vinayapitaka, de disciplinaire orderegels die door de Boeddha zijn vastgesteld voor nonnen en monniken, verbiedt monniken het aanraken of omgaan met geld.
Een dag later toog de strijdvaardige monnik naar het gebouw van een tv-station waar hij verhaal ging halen over een uitzending over boeren die de abt financieel zou hebben gesteund. Volgens het station waren dat nep-boeren en verdween het geld uiteindelijk in de zak van de abt. Na een dreiging dat hij het station zou bezetten maakte de directeur van de zender uiteindelijk zijn verontschuldiging.
Onder leiding van de abt waren demonstranten ook betrokken bij een twee uur durend vuurgevecht met andere demonstranten. Daarbij werden zes mensen doodgeschoten, onder wie twee journalisten. Een 71-jarige omstander raakte verlamd na een schot in de nek. Tegenstanders verwijten Boeddha Issara dat hij als lid van een religieuze groepering niets gedaan heeft om dat geweld tegen te gaan.
Er zijn arrestatiebevelen de deur uitgegaan om monniken die bij deze gewelddadigheden betrokken zijn te kunnen berechten. Maar het nationale bureau van het boeddhisme (Nob), dat het gedrag van monniken regelt, is vrijwel machteloos om op te treden. Directeur-generaal van het Nob, Nopparat Benjawatananun, zegt dat het als monnik deelnemen aan een politiek protest een schending is van boeddhistische discipline. Maar Boeddha Issara trekt zich daar niets van aan. De raad wil de abt veroordeeld zien wegens het schenden van de boeddhistische regels, maar dat kan pas als hij is gearresteerd. De abt stelt dat de Thaise grondwet hem beschermt en dat hij zijn gevoelens mag uiten.
Bron BNN