• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – Rozemarijnaardappeltjes en groenten uit de oven met pesto

Refreshing Earth of the Heart – Rozemarijnaardappeltjes en groenten uit de oven met pesto

3 november 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Mag ik mijn lezers nog één keer lastigvallen met het onderwerp voedselverspilling? Ik beloof het onderwerp hierna voorlopig te laten rusten. De aanleiding is dat ik me, uit nieuwsgierigheid, heb aangemeld bij een heuse “foodbattle” (wat dat ook moge zijn) tegen voedselverspilling. Ik heb een enquête ingevuld en houd drie  weken lang bij hoeveel voedsel ik weggooi. In mijn huishouden is het weinig moeite om dat bij te houden, want er wordt praktisch niks weggegooid. Kijk voor meer informatie op foodbattle.nl.

Van de deelnemende organisaties, Milieu Centraal en Voedingscentrum, kreeg ik folders thuis gestuurd over het kopen, bereiden, en bewaren van voedsel. Daar staan nuttige tips in over de indeling van de koelkast en de houdbaarheid van producten. Zo wordt uitgelegd wat het verschil is tussen  de TGT en THT datum. TGT betekent ’te gebruiken tot’. Het Voedingscentrum adviseert om producten die over de TGT datum zijn weg te gooien. THT betekent ’ten minste houdbaar tot’. Sommige producten zijn na het verstrijken van de THT-datum zelfs nog jaren houdbaar. Dat wisten we al, maar nu staat het er zwart-op-wit. Al deze informatie is ook te vinden via foodbattle.nl.

Je kunt aan de tips en adviezen zien dat het Voedingscentrum een dubbele agenda heeft: aan de ene kant wil men voedselverspilling terugdringen, maar aan de andere kant willen ze voorkomen dat we ziek worden. Door dat laatste komen ze met stellingen als “Kliekjes kun je maximaal twee dagen bewaren na bereiden”, en “doggybags uit een restaurant kun je maximaal één dag bewaren, verhit het eten door en door, tot stomend heet”. Aan het weggooien van producten over de TGT datum heb ik me persoonlijk nooit gehouden, en kliekjes en doggybags worden bij ons rustig meer dagen bewaard en de restjes worden regelmatig koud, als lunch, gegeten (na een halve dag buiten de koelkast). Er is nog nooit iemand ziek van geworden. Bij ons in de supermarkt worden producten op de TGT datum 35% afgeprijsd, en ik koop ze zowel om te voorkomen dat ze aan het einde van de dag worden weggegooid, als om geld te besparen. Ik geloof dat ik slechts één keer iets heb moeten weggooien (mosselen). Je ziet en ruikt het vanzelf als iets bedorven is.

Mijn recept van vandaag sluit ook aan bij twee andere stokpaardjes van me: het variëren met, en combineren van recepten (handig als je restjes moet wegwerken), en het doorbreken van gewoonten zoals het schillen van aardappelen en pompoenen (ook een soort verspilling). Vele jaren geleden ben ik gestopt met het schillen van jonge herfstpompoenen, maar de laatste jaren schil ik eigenlijk nooit meer pompoenen, ook niet wat oudere exemplaren na de jaarwisseling. Verreweg de meeste pompoenen hebben een schil die bij het bakken of koken zacht wordt!

Twee weken geleden had ik de smaak te pakken en ben doorgegaan met het maken van groene en andere smoothies tot de blender het begaf, en toen ben ik verder gegaan met het maken van pesto’s, smoothies, en iets dat tussen een pesto en een smoothie in zit, met de keukenmachine en de staafmixer. Zo aten we onder andere hazelnoot-ruccola-pesto basilicum-pijnboompittenpesto, en cashewnoten-boerenkoolpesto. En de spinazie-ruccola-hazelnootpesto van deze aflevering.

Rozemarijnaardappeltjes en groenten uit de oven

Vandaag staan ook aardappelen in de hoofdrol. Gebakken aardappelen uit de oven met rozemarijn zijn erg lekker en simpel te maken. Je kunt op deze manier ook wortel, knolselderij, pompoen, pastinaak, wortelpeterselie, spruitjes, witlof en vele andere groenten in de oven bakken, en zo gebruik maken van wat je nog aan restjes in huis hebt. Vandaag gebruiken we pompoen en spruitjes, omdat de combinatie tussen het zoete van pompoen en het bittere van spruitjes zo lekker is, zeker in combinatie met de iets zure pesto.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 800 gram liefst biologische aardappelen, schoongemaakt maar niet geschild
  • ½  theelepel zout
  • ½  theelepel rozemarijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½  Pompoen (of winterwortel, pastinaak, knolselderij) schoongemaakt (pompoen niet schillen)
  • ½  theelepel van elk milde paprikapoeder, komijnpoeder (djinten), oregano, cayennepeper, en zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 gram spruitjes, schoongemaakt
  • 100 gram verse spinazie
  • 100 gram rucola
  • 100 gram hazelnoten
  • Sap van ½ citroen,
  • 1-2 teentjes knoflook
  • Ca. 1 dl olijfolie
  • Ca ½ theelepel zout

Bereiding

Snij de aardappelen, ongeschild maar wel ontdaan van lelijke stukjes en ogen in kwarten, meng in een kom aardappelstukken, olijfolie, zout en rozemarijn totdat alle aardappelstukjes bedekt zijn (als de rozemarijn vers is of niet gemalen adviseer ik om eerst zout en rozemarijn in een vijzel fijn te maken), en stort dit op een bakplaat. Bak ze in een voorverwarmde oven (190-200 graden) in ca. 45 minuten gaar (of net iets langer als je van bruine korstjes houdt).

Beter rozemarijnaardappeltjes en groente uit de oven 21 2 2014Snij de pompoen met schil en al in blokjes van ca. 2 x 2 cm. Meng in de mengkom waar eerst de aardappelen in hebben gezeten de pompoen, het zout en de kruiden totdat alle pompoenstukjes bedekt zijn, en voeg nog wat olijfolie toe. Stort de pompoen naast de aardappelen op de ovenplaat en bak in ca. 30 minuten gaar (de aardappelen hebben een iets langere baktijd en gingen dus al eerder de oven in).

Doe vervolgens de spruitjes in de kom, voeg eventueel nog wat zout en olijfolie toe, schep om en voeg aan de aardappelen en pompoenstukjes toe. De spruitjes zijn in ca. 20 minuten gaar.

Beter rozemarijnaardappeltjes met groente en pesto
Foto: de helft van de spruitjes is gebakken, de andere helft gekookt. Ze waren allebei lekker, maar de gebakken spruitjes vonden we iets lekkerder.

Nu we het toch over voedselverspilling hebben: een siliconen spatel is erg handig om achtergebleven restjes olie en kruiden uit de kom te schrapen, en over de aardappelen en groenten te druppelen.

Maak ondertussen de spinazie-rucola-pesto: rooster eventueel de hazelnoten even in een droge koekenpan en laat iets afkoelen. Maal in een keukenmachine de spinazie en rucola fijn met het citroensap, de hazelnoten, het zout en de knoflook. Voeg zoveel olijfolie toe dat het mengsel de consistentie van pesto krijgt. Voeg eventueel nog wat citroensap of zout toe, zeker als je gewend bent pesto met kaas te eten.

Eet de aardappelen en groente uit de oven met de pesto als saus. Alle restjes zijn ook erg lekker als salade, of door de salade, en je mag ze van het Voedingscentrum maximaal 2 dagen bewaren, mits goed gekoeld en in een goed afgesloten bakje. Van mij mag je ze langer bewaren, indien nodig.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: Refreshing Earth of the Heart, Voedingscentrum

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – mueslicake met abrikozen en hazelnoten
  2. Refreshing Earth of the Heart – Japanse maaltijdsoep
  3. Kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
  4. Refreshing earth of the heart- Aardappelgnocchi

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.