Het Spaanse Nationale Hof heeft wegens hun beleid in Tibet arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen vijf Chinese leiders, onder wie de voormalige president en partijsecretaris Jiang Zemin. De bevelen volgen op de aanklacht tegen Hu Jintao werd, op negen oktober, voor zijn aandeel in de genocide in Tibet. Het Spaanse Nationale Hof stelt ook de voormalige leider Hu Jintao in staat van beschuldiging. De aangeklaagden lopen het risico om buiten het grondgebied van de Chinese Volksrepubliek gearresteerd te worden.
De uitspraken hebben de Spaanse juristen, die op basis van universele jurisdictie werken aan de Tibetaanse rechtszaken, positief verrast. Universele jurisdictie is een onderdeel van het internationaal recht, welke het rechtbanken mogelijk maakt verder te reiken dan de nationale grenzen in gevallen van foltering, terreur en andere ernstige, door individuen, overheden of militaire autoriteiten gepleegde internationale misdrijven.
De arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd tegen de volgende vijf hooggeplaatste Chinese leiders voor hun betrokkenheid bij het beleid in Tibet: Jiang Zemin, voormalig voorzitter en de secretaris van de partij; Li Peng, minister-president tijdens de repressie in Tibet aan het einde van de jaren tachtig en begin negentig, Qiao Shi, voormalig hoofd van de Chinese veiligheidsdiensten en verantwoordelijk voor de gewapende volkspolitie tijdens de periode van de staat van beleg in Tibet aan het eind van de jaren tachtig in de vorige eeuw, Chen Kuiyuan, partijsecretaris in de Autonome Regio Tibet van 1992 tot 2001 (die bekend stond om zijn harde lijn tegen de Tibetaanse religie en cultuur) en Deng Delyun, minister van gezinsplanning in de jaren negentig.
De uitspraak van de rechtbank verwijst specifiek naar de “politieke en strafrechtelijke verantwoordelijkheid” van de genoemde Chinese leiders voor hun beleid over Tibet en verwijst naar het over de afgelopen acht jaar aan de rechtbank voorgelegde bewijs. Dit omvat getuigenissen van voormalige politieke gevangenen, internationale experts, documentatie van moorden en martelingen, en verslagen van ICT en andere organisaties. Een in december 2012 door de rechter in Madrid bekrachtigd rapport van International Campaign for Tibet schetste de details van de commandostructuur voor het specifiek beleid in Tibet: van de instelling van de staat van beleg, dat leidde tot marteling en een klimaat van terreur, tot de systematische patriottische heropvoeding, welke Tibetanen dwong hun verbannen leider de Dalai Lama af te zweren. ICT beschreef hoe de bevoegdheden van de Communistische Partij die van de Chinese staat op alle niveaus voorrang hebben.
Bron ICT.
Gonda zegt
Een goede zaak dat er nu ook eens vanuit een land officieel wordt vastgesteld dat de wijze waarop de chinese regering het Tibetaanse volk onderdrukt tegen alle geldende internationale waarden ingaat. Nu maar kijken wat ervan komt, het is in ieder geval positief dat een land de handschoen durft op te nemen in plaats van uit angst voor economische represailles zich de mond te laten snoeren
Hulde aan Spanje !!
Gonda
Christophe zegt
Hallo Den Haag, is daar iemand, iemand, iemand…
Ach nee juist ja, jullie zijn druk bezig op de knietjes aan het steunen voor de chinezen.
Zwarte pieten, dat is pas belangrijk nietwaar *zucht*
Pinopuk zegt
Het volgende gaat gebeuren. De Chinezen zetten Spanje binnenkort economisch onder druk vanwege het gezichtsverlies dat hen is “aangedaan”. En in plaats van na te denken over een strategische heroriëntatie op de relatie met China – want wie wil een dergelijk gewelddadig land financieel steunen? – kijkt de rest van de wereld gelaten toe. De handelsbelangen met China zijn te belangrijk. Dat geld laat je toch niet lopen voor wat gemartel zo hier en daar? Vanwege de ze gelaten houding groeit China de komende jaren verder als instabiele wereldmacht en zal meer landen onder de eigen invloedssfeer brengen. Hieruit gaan grote problemen ontstaan. En dat omdat wij geen nee kunnen zegen tegen de rotzooi die de Chinezen massaal uitvoeren.