Vrouwelijke Birmese werkneemsters in een Chinese fabriek in het overwegend boeddhistische Birma krijgen geld aangeboden in ruil voor seks met Chinese technici en kopers. Het gaat om bedragen tot wel 300.000 kyat (US$143) voor een nacht, een enorm bedrag voor vrouwelijke arbeiders.
Een medewerker van het bedrijf ontkende dat er sprake was van dergelijke uitbuiting in de fabriek in Yangon, de belangrijkste stad van Birma, maar arbeidsactivisten zeggen dat dergelijk misbruik verre van zeldzaam is in de productiesector van Birma, waar vrouwen door de verslechterende economie kwetsbaarder zijn voor seksuele uitbuiting, misbruik en geweld.
De internationale arbeidsorganisatie Business and Human Rights Resource Center zei deze maand in een rapport dat vrouwen in de kledingsector van Birma te maken hebben met ‘erbarmelijke en repressieve werkomstandigheden’. De groep documenteerde 155 gevallen van misbruik in Birmese fabrieken, verbonden aan 87 internationale bedrijven, tussen 1 december 2023 en 30 juni, waarvan 37% op geslacht gebaseerde incidenten, waaronder ‘verbaal, fysiek en seksueel misbruik en intimidatie, vaak voor het niet halen van onredelijke productiedoelen’.
Levensstandaard omlaag
Een economie in vrije val sinds het leger in februari 2021 een gekozen regering afzette, heeft het probleem van uitbuiting voor velen in Birma verergerd, omdat fabriekseigenaren en toezichthouders weten dat werknemers steeds wanhopiger op zoek zijn naar geld omdat de inflatie de levensstandaard uitholt.
Het Business and Human Rights Resource Center meldde ook bewijzen van seksuele intimidatie en aanranding in de Dongxin fabriek. Arbeiders in een andere fabriek klaagden dat de manager vrouwelijke arbeiders ‘koppelde’ aan mannen in China, wat de vrees voor mensenhandel opriep toen ze hen begon mee te nemen op haar bezoeken aan China. Andere gevallen die de groep heeft gedocumenteerd zijn het betasten van vrouwen door mannelijke supervisors die seksuele of zogeheten romantische interesse toonden en het mishandelen van arbeiders door boze supervisors.
Vakbonden verboden
Sinds de militaire machtsovername van 2021 zijn 16 belangrijke vakbonden verboden en arbeiders hebben gemeld dat zowel het fabrieksmanagement als de autoriteiten van de junta afwijkende meningen agressiever onderdrukken. De onderzoekscommissie van de Internationale Arbeidsorganisatie voor Birma constateerde eind vorig jaar ‘verregaande beperkingen op de uitoefening van fundamentele burgerlijke vrijheden en vakbondsrechten’. Veel vrouwen die het slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting, misbruik en geweld hebben geen andere keuze dan in stilte te lijden.