Met de OIAG, de Orde van Interzijn Aspiranten en Kennismakers groep (zie https://aandacht.net/plum-village/orde-van-interzijn), hebben we de opdracht gekregen om gatha’s te maken. Gatha’s zijn kleine gedichtjes die je helpen om de dagelijkse bezigheden met volle aandacht uit te voeren. Al die kleine handelingen, waar je meestal niet bij stilstaat, kunnen door een gatha in een nieuw licht komen te staan (zie: https://aandacht.net/beoefening/basis-oefeningen/gathas). Bijvoorbeeld:
Ik word wakker en ik glimlach,
omdat ik weet dat ik vierentwintig kostbare uren voor me heb.
Ik neem me voor ieder moment volledig te leven
en alles wat is te zien met een blik van mededogen.
Nu oefen ik al maanden met een gatha waarbij ik elke morgen liefde stuur naar de mensen in Gaza. Ik stuur liefde naar alle baby’s, peuters, kleuters, kinderen, jongeren en volwassenen die het moeilijk hebben, in Gaza, Oekraïne, Jemen en de rest van de wereld. Ik wil niet discrimineren. Maar ik denk vooral aan het leed in Gaza.
Op de vraag wanneer de oorlog in Vietnam voorbij zou gaan antwoordde Thich Nhat Hanh: niets is permanent. Alles gaat voorbij. Ook dit gaat voorbij. Was de ellende in Gaza maar voorbij.
Om stil te staan bij het lijden in Gaza hierbij een recept dat geïnspireerd is op het Midden-Oosten. Bij mijn supermarkt verkochten ze geen ras-el-hanout, dus heb ik zelf maar wat gemaakt. Gangbare ingrediënten zijn piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, peper, galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma. Aldus wikipedia.
Ingrediënten (4 personen):
Voor de salade:
- 2 aubergines
- 2 theelepels ras el hanout – of een mix van kaneel, kurkuma, koriander, kardamom, …
- ½ granaatappel
- 20-tal olijven (kalamata)
- 1 bosje koriander en/of een handvol muntblaadjes
- 400 g gekookte kikkererwten
- olijfolie
- zout
Voor de dressing:
- 4 eetlepels tahin (sesampasta)
- 4 eetlepels lauw water
- Citroensap van 1 flinke citroen
- 2 eetlepels sojasaus (Japanse)
- Zout naar smaak
- chilipeper naar smaak
Voor de croutons:
- Enkele pitabroodje (of Libanese platbroden, maar die verkopen ze in onze supermarkt niet)
- Sumak (of andere kruiden(mix))
- olijfolie
- peper en zout
Verhit een grillpan op het vuur en snijd de aubergines in ronde plakken van ca. 1 cm dik. Zet naast de grillpan een pan met een deksel klaar. Verhit deze pan op een klein pitje (dit staat niet in het originele recept maar het leek me beter voor het nagaren van de gegrilde aubergines). Grill de aubergines in ladingen in de grillpan, zonder olie. Wanneer ze voldoende gegrild zijn, zullen ze niet meer kleven aan de pan. Zodra een plak aan beide kanten donkere streepjes heeft, haal je hem uit de grillpan en doe je hem in de hete pan met deksel (het vuur mag uit als de pan flink heet is). Houd de pan tussendoor afgedekt zodat de aubergines verder garen in hun stoom. Voeg aan de nagarende aubergines een mespunt zout, 2 eetlepels olijfolie en de ras el hanout toe. Schep ze om.
Maak van de pitabroodjes en de sumak croutons. Snijd ze in kleine stukjes, maximaal 2 cm lang. Verwarm de oven tot 200°C. Giet een scheut (olijf)olie op een bakplaat en smeer ze wat uit. Leg er de stukjes brood op en schep ze om, zodat ze aan alle kanten olie krijgen, maar geen enkel stukje zich echt kan volzuigen met vet. Verdeel ze over de bakplaat. Strooi er wat zout over. Schuif ze in de oven en bak tot ze gebruind en krokant zijn, dit duurt ongeveer 10 minuten. Strooi na het bakken de sumak over (naar smaak) en zwarte peper. Proef en voeg eventueel ook nog wat zout of peper toe.
Maak de pitten van de granaatappel los. Ik doe dit het liefst met mijn handen (niet met een mes, dan gaan alle pitjes kapot). Snipper de koriander en/of de munt. Snijd eventueel de olijven in stukjes. Dat laatste sloeg ik over.
Meng voor de dressing eerst het lauwe water met de tahin, meng er dan de andere ingrediënten door en breng ze op smaak met zout en chilipeper.
Assembleer de salade in een grote, ondiepe kom. Leg onderaan de kikkererwten met hier en daar een veeg dressing. Schik daarop de aubergines en schep daartussen nog wat meer dressing. Strooi er de croutons en de olijven over, en werk af met de granaatappelpitten en koriander en/of munt. Bovenop kan nog een sliertje dressing.
Wij serveerden de salade lauwwarm op een bedje veldsla.
Mogen alle levende wezens voldoende gezond en voedzaam voedsel tot hun beschikking hebben.