De afgelopen zondag overleden S.N. Goenka was leraar in vipassanameditatie in de traditie van wijlen Sayagyi U Ba Khin uit Birma. Hoewel van Indiase afkomst is S.N. Goenka geboren en getogen in Birma. Na zijn kennismaking met U Ba Khin leerde SN Goenka de Vipassana techniek van hem. Na een training van veertien jaar vestigde Goenka zich in India en begon hij vipassana te onderwijzen.
In een land dat nog altijd scherp verdeeld is door verschillen in kaste en religie hebben de cursussen van Goenka duizenden mensen uit alle lagen van de samenleving aangetrokken. Bovendien kwamen vele mensen uit andere landen om cursussen in vipassanameditatie te volgen.
S.N. Goenka zelf heeft tienduizenden mensen onderwezen in meer dan 350 tiendaagse cursussen, zowel in India als in andere landen in het Oosten en het Westen. In 1982 begon hij assistent-leraren aan te wijzen om hem te helpen bij de toenemende vraag naar cursussen. Onder zijn leiding zijn er meditatiecentra opgericht in India, Nepal, Birma, Thailand, Sri Lanka, Japan, Nieuw Zeeland, Australië, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten en er worden regelmatig cursussen gehouden in vele andere landen op de wereld.
De techniek die S.N. Goenka leerde, vertegenwoordigt een traditie welke teruggaat tot de Boeddha. De Boeddha heeft nooit een sektarische religie onderwezen; hij leerde dhamma- de weg naar bevrijding- die universeel is. In dezelfde traditie is de benadering van S.N. Goenka non-sektarisch. Daarom heeft zijn leer een grote aantrekkingskracht op mensen van allerlei achtergronden, ongeacht van welke religie of zonder religie en overal ter wereld.
Vipassana is een woord uit het Pali, een oude Indiase taal en betekent “inzicht, de dingen zien zoals ze werkelijk zijn”. De vipassana-techniek is gebaseerd op het observeren van de natuurlijke ademhaling en lichamelijke gewaarwordingen. Ze toont een praktische weg om de realiteit van eigen lichaam en geest te onderzoeken en om problemen die diep binnenin de geest verborgen liggen te ontmantelen en op te lossen.
Alhoewel de vipassana-methode de essentie is van wat Gautama de Boeddha onderwees, heeft deze niets te maken met een religieuze groepering. Vipassana kan aanvaard en beoefend worden door mensen van om het even welke achtergrond. De techniek wordt in een afgeschermde omgeving onderwezen en na de cursus staat het de deelnemer vrij om deze al dan niet verder te beoefenen en in het dagelijks leven toe te passen.
De basis van de techniek is de erkenning dat alle mensen te maken hebben met eenzelfde soort problemen en dat er een praktische methode bestaat die deze problemen kan oplossen. Alle menselijke problemen hebben dezelfde oorsprong: de neiging tot afkeer, hebzucht en onwetendheid in de menselijke geest. Het beoefenen van vipassana maakt de geest geleidelijk aan vrij van alle onzuiverheden en spanningen. In plaats daarvan komen positieve kwaliteiten tot ontwikkeling zoals vriendelijkheid, verdraagzaamheid, medeleven en goede wil voor allen.
Vipassana moedigt mensen niet aan zich terug te trekken uit de maatschappij, integendeel, het sterkt hen om met de stress en de “ups and downs” van het dagelijkse leven op een kalme en evenwichtige manier om te gaan.
Meer en meer wordt vipassana gebruikt en erkend als een geschikt instrument voor het bevorderen van het menselijk welzijn. Naast de cursussen die openstaan voor iedereen worden er in diverse landen ook vipassana cursussen georganiseerd voor specifieke groepen: voor blinden, voor de behandeling van drugverslaafden, voor een beter management in de overheidsinstellingen en in het bedrijfsleven. Vipassana wordt ook onderwezen in scholen en in gevangenissen. Openbare lezingen en conferenties belichten de waarde en het nut van deze oude meditatietechniek voor de huidige maatschappelijke problemen.
Er zijn twee documentaire films over de introductie van vipassana in gevangenissen gemaakt. De film “Doing time, Doing Vipassana” beschrijft de wijze waarop de techniek met succes wordt geïntroduceerd in enkele Indiase gevangenissen en het effect ervan op gedrag en levenshouding van zowel gedetineerden als personeel verbeteren aanzienlijk. De film “Changing from Inside” laat het effect van vipassana zien op deelneemsters aan een cursus in een vrouwengevangenis in de staat Washington.
In Zwitserland is een vipassana-onderzoeksinstituut in oprichting, gesubsidieerd door de Europese gemeenschap. Het beoogt onderzoek te verrichten naar de toepassing van vipassana op het gebied van opvoeding, rehabilitatie, stressvermindering, (verslavings)therapie, management en persoonlijke ontwikkeling. Op een professionele manier wil het instituut de rol van deze techniek voor de moderne maatschappij belichten.
Bron vipassanacentrum Dhamma Pajjota in Dilsen-Stokkem (België).
n. zegt
Beste,
Op het einde in uw artikel schrijft U dat er een onderzoeksinstituut in oprichting is in Zwitserland en gesubsidieerd wordt door de Europese Unie. Mag ik vragen van welke bron dit juist komt en kan u eventueel vermelden welke naam deze instituut draagt? Ik ben namelijk op verkenning naar soortgelijke onderzoekinstituten.
Alvast bedankt!
Groetjes,
natalie