• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter Griekse vegaklassiekers (2/2)

B’eter Griekse vegaklassiekers (2/2)

1 juli 2023 door Jana Verboom

Voor deze rubriek ben ik op zoek naar traditionele gerechten die ofwel van zichzelf al plantaardig (vegan) zijn, of dat eenvoudig te maken zijn. Dit is een vervolg op mijn vorige stukje (https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/203396-beter-griekse-vegaklassiekers-1-2/) over de gerechten die ik onlangs heb gemaakt voor onze (3 gezinnen) eetclub, thema was ‘Griekenland’.

Het mooie van deze recepten is dat ze niet plantaardig gemáákt zijn, ze zijn gewoon van zichzelf al plantaardig. Als je dit je visite voorzet dan valt het vleeseters waarschijnlijk niet eens op dat het vegan is. Graag ontvang ik dit soort traditionele, plantaardige (of eenvoudig plantaardig te maken) recepten in mijn mailbox: janaverboom apenstaartje gmail punt com (graag even zelf aan elkaar knutselen).

De volgende recepten komen toevallig van https://thegreekvegan.com/ – varianten zijn ook te vinden op niet-vegan receptensites.

  1. Gevulde paprika’s (Yεμιστές πιπεριές)

Ik maak al zo lang als ik kook gevulde paprika’s als ik een restje rijst of risotto overhoud. Je kunt paprika’s met van alles en nog wat vullen en ze kunnen zowel in de oven als in een pan op het vuur klaargemaakt worden. Heel vroeger deed ik er geraspte kaas overheen. In Griekenland bestelde ik dit gerecht graag: een echte vegaklassieker, en goed voor restjesverwerking. Dit recept is extra lekker vanwege alle kruiden. Het origineel:  https://thegreekvegan.com/stuffed-peppers-y%ce%b5%ce%bc%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%80%ce%b9%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ad%cf%82/.

Ingrediënten:

Ca. 6 middelgrote paprika’s (groen/geel/rood; de Grieken gebruiken vaak groene)
1 kopje ui fijngehakt
1/3 kopje knoflook fijngehakt
½ kopje olijfolie
1 kopje rijst (ongekookt, ik gebruik zilvervliesrijst)
¼ kopje verse gehakte munt
¼ kopje verse gehakte dille
1 kopje gehakte tomaten (vers of uit blik)
1-2 kopjes water of bouillon (gebruik het vocht van de tomaten als je tomatenblokjes uit blik gebruikt)
1 ½  tl zout en 1 ½  tl versgemalen peper
1  kopje warm water

Fruit ui en knoflook in olijfolie op laag vuur tot ze zacht en glazig zijn. Voeg rijst, kruiden en tomatenblokjes toe. Roer en bak op laag vuur gedurende 5 minuten, af en toe roerend. Voeg water of bouillon (en tomatensap) toe, dek af en kook op laag vuur (pas op voor aanbranden) gedurende 10 minuten. Haal van het vuur, en laat minstens 10 minuten afgedekt staan ​​voor gebruik. De rijst moet bijna gaar zijn. Als je een restje rijst gebruikt, dan is deze uiteraard al gaar.

Snijd de kapjes van de paprika’s af. Verwijder zaden en nerven en rangschik ze in een ovenschaal – zoek een ovenschaal waar de paprika’s net goed naast elkaar in passen.

Vul elke paprika met rijstmengsel, bijna tot aan de bovenkant. Voeg 2 theelepels warm water toe aan de elke gevulde paprika. Plaats de paprikadeksels terug en bestrijk voorzichtig de bovenkant en zijkanten van gevulde paprika’s met olijfolie. Voeg 1 kopje warm water toe langs de rand van de ovenschaal zodat de paprika’s in een bodempje water staan.

Bak op 175 graden gedurende 1 of liever zelfs 1½ uur. Let op dat het bodempje water niet droog kookt.

  1. Sperziebonen op z’n Grieks (Fasolakia)

Dit kreeg ik eens voorgeschoteld in een hotel in de bergen van Griekenland. De eigenaar had begrepen dat ik vegan wilde eten (de vorige avond had ik gebakken aubergine en courgette besteld) en maakte dit gerecht speciaal voor mij. Wij waren de enige gasten op dat moment. Origineel recept: https://thegreekvegan.com/greek-green-beans-fasolakia/, ik heb daar nog aardappelen en wortel aan toegevoegd, omdat ze er in mijn berghotel ook in zaten. Gestoofde aardappels in saus zijn heerlijk. Grieken maken iets dergelijks overigens ook met doperwten.

Ingrediënten:

1 kilo sperziebonen
1-2 wortels, in plakjes
Enkele aardappels, in stukken.
3 kopjes water (of groentebouillon)
1 ½ kopje geplette tomaten (bijvoorbeeld 1 blik tomatenblokjes met sap van 400 gram)
½ kopje olijfolie
¼ kopje knoflook fijngehakt
½ kopje ui fijn gesneden
2 eetlepels tomatenpuree losgeroerd in ¼ kopje warm water
1 theelepel zout/peper
3 eetlepels verse gehakte dille
1 eetlepel gedroogde oregano
½ theelepel kaneel

Was de sperziebonen en snij de harde uiteinden eraf. Breek of snij in tweeën. Verhit olijfolie en fruit ui en knoflook zachtjes in een pan met dikke bodem. Voeg water of groentebouillon, tomaten, tomatenpuree  en kruiden toe, roer goed en breng aan de kook. Voeg sperziebonen, wortel en aardappelen toe, roer en breng aan de kook. Dek af en stoof gedurende 50-60 minuten. Controleer of er water bij moet (de groente hoeft niet onder te staan maar mag ook niet droog koken). Laat de bonen 10-15 minuten rusten nadat je de pan van het vuur hebt gehaald. Warm en koud (restjes) lekker.

  1. Skordalia, Griekse aardappelpuree

Het originele recept vind je hier: https://thegreekvegan.com/skordalia/

Ingrediënten:

750 gram aardappels, geschild, in blokjes
10 teentjes knoflook (of gebruik wat minder als je dit te heftig vindt!)
½ kopje goede olijfolie
1/3 kopje amandelmeel of fijngemalen amandelen
2 theelepels rode wijnazijn
½ theelepel zout
scheutje citroensap

Kook de aardappelblokjes in gezouten water zacht (kleine stukjes zijn na 10 minuten al zacht).

Pureer ondertussen knoflook en zout in een vijzel tot je een gladde knoflookpasta krijgt (wij vonden dit lastig, hebben met z’n tweeën om beurten zitten vijzelen, maar ook zonder gladde pasta lukt het recept). Zet alle overige ingrediënten klaar.

Zodra de aardappelen gaar zijn, giet ze af en stamp ze fijn (pureestamper), roer de knoflookpasta door de nog hete aardappelpuree. Laat een minuutje staan ​​en stamp nog een minuutje met de stamper. Voeg het amandelmeel toe, en ga nog even door met stampen. Voeg achtereenvolgens olijfolie, azijn en citroensap toe, blijf telkens met de stamper mengen.

NB de Grieken gebruiken de handmixer, omdat onze pureestamper daar niet bekend is. Met de handmixer moet je uitkijken dat de aardappelen niet kapotgemixt worden.

Eet smakelijk! Of zoals de Grieken zeggen: Kαλή όρεξη!

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: aardappelpuree, Griekse vegaklassiekers, paprika, sperziebonen

Lees ook:

  1. Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw
  2. B’eter – stamppot zeevisser Thijmen de Boer
  3. B’eter – Moederdag
  4. B’eter – Klimaatinstorting en raapsteeltjes

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.