• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – Terug naar het thema – en bospaddenstoelensoep

B’eter – Terug naar het thema – en bospaddenstoelensoep

3 juni 2023 door Jana Verboom

Ik weet niet of het de lezer is opgevallen – ik heb geen boze reacties ontvangen -, maar vorige week deelde ik een recept voor een glutenvrij bananenbrood met blauwe bessen; precies het soort recept waar ik graag vanaf wil. Liever zou ik dichter bij het thema ‘vroeger vega’ of ‘vega van hier’ blijven – zie onder. De perfecte term heb ik nog niet gevonden. ‘Nedervega’? Suggesties zijn welkom. Het probleem is dat ik alle mij toegestuurde recepten al gebruikt heb, dus ik zit met smart te wachten op nieuwe lezerspost.

Het was mijn bedoeling om zelf ook oude kookboeken in te duiken en oudere mensen te interviewen over vegetarische recepten van vroeger, maar ik heb een drukke baan en het schiet er telkens bij in. Recepten delen is geen probleem, een mens moet elke dag eten, en ik kan altijd wel een recept delen dat ik die week toevallig gemaakt heb. Zoals vorige week toen ik een bestemming zocht voor overrijpe bananen en daarover een stukje schreef.

Herhaalde oproep

Weliswaar staan de kranten en tijdschriften tegenwoordig vol met vegan recepten, maar die zitten vaak vol exotische, uitheemse ingrediënten als chiazaad, jackfruit en kokosmelk. Ook is de industrie druk bezig met vegan vervangers voor bekende producten, zoals speckreepjes (met ck), bitterballen en Magnum ijsjes. Allemaal prima ontwikkelingen, maar het roept de vraag op: wat aten de mensen vroeger, toen vlees nog een luxeproduct was dat hooguit op zondag op tafel kwam? In het Midden-Oosten heeft men falafel, hummus, tabouleh, shakshuka, baba ganoush. In India heeft men dahls en vegetarische curry’s. In Indonesië tempeh, tofu, gado gado. Heerlijke vegetarische en vegan gerechten waar geen vleeseter de neus voor ophaalt. Wat hebben wij in Nederland/Vlaanderen/Noordwest Europa als vega-klassiekers? Hebben wij die wel?

Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vol lagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg? Denk Tweede Wereldoorlog t/m de jaren ’60 van de vorige eeuw. Wat zijn de familierecepten die toevallig vegetarisch zijn? Graaf in eigen geheugen of interview je ouders of grootouders of anderen die deze tijd bewust hebben meegemaakt – al dan niet als vegetariërs. Of kijk in oude kookboeken. Ik ben met name op zoek naar smakelijke Nederlandse/Vlaamse recepten van voor- en hoofdgerechten (vrijwel) zonder vlees en zuivel. Het mag ook uit de buurlanden zijn (Noordwest Europa). Stuur een reactie naar: janaverboom apenstaartje gmail punt com (graag even zelf aan elkaar knutselen, dat scheelt mij spam). Dan beloof ik die recepten te proberen en hier te delen, liefst met een verhaal erbij over de oorsprong. Opdat we samen een archiefje kunnen maken met duurzame vegaklassiekers van eigen (Europese) bodem. Overigens mag je mij ook andere Boeddhistisch Dagblad-waardige recepten sturen. Liefst plantaardig of eenvoudig plantaardig te maken, gezien het leed in de gehele dierlijke productieketen, inclusief de zuivelsector.

Recept: Bospaddenstoelensoep

Lekker vers en duurzaam is het voedsel uit het (voedsel)bos, zoals Simon enkele weken geleden hier al schreef. Ik geef zo nu en dan excursies aan volwassenen en kinderen met als thema eten uit de natuur, en het is elke keer weer een succes. Afgelopen week nog heb ik met basisschoolkinderen brandnetelsoep gekookt, dat recept heb ik tien jaar geleden al gedeeld: https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/18795-beter-eten-uit-de-natuur/. Vandaag bospaddenstoelensoep. De eerste boleten zijn er weer. Mag ook met supermarktpaddenstoelen. Het is een van oorsprong Tsjechisch recept van mijn moeder. “Oud familierecept?” vroeg ik. “Nee joh, gewoon van Internet gehaald” zei ze. Ouderen gaan ook met hun tijd mee.

Ingrediënten:

  • 300 g eetbare bospaddenstoelen, kastanjechampignons of andere supermarktpaddenstoelen, gesneden
  • Eventueel een handjevol gedroogde paddenstoelen, fijngescheurd of gesneden (inweken mag, hoeft niet)
  • 2 eetlepels olie of margarine
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 flinke theelepel milde paprikapoeder en een mespunt scherpe paprikapoeder
  • 1 ui, gesnipperd – of meer, als je van uien houdt
  • 3 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 1 liter bouillon (van blokjes, neem bospaddenstoelenblokjes voor extra paddenstoelensmaak)
  • 1 aardappel in kleine blokjes
  • 1 flinke theelepel echte marjolein (majoraan) – let op, dit is niet hetzelfde als oregano
  • Peper, zout
  • Peterselie of bieslook

Fruit de ui in olie of margarine in een soeppan, op een zacht vuurtje, tot deze goudbruin begint te kleuren. Voeg bloem toe en roer goed door het uienmengsel, blijf even roeren en fruiten tot ook de roux iets begint te verkleuren. Voeg dan beetje bij beetje de bouillon of water met bouillonblokjes toe en blijf roeren tot de klontjes opgelost zijn. Voeg nu de paddenstoelen en aardappelen toe, en ook de paprikapoeder, peper, eventueel zout (indien zelfgemaakte groentebouillon zonder zout wordt gebruikt) en majoraan.

Kook ongeveer 30 minuten, roer af en toe. Vlak voordat je de soep van het vuur haalt, voeg je de knoflook uit de knijper (of heel fijn gehakte knoflook) toe. Garneer met bieslook of peterselie.

Zo, dit lijkt weer meer te passen in het ‘vega vroeger’ of ‘vega van hier’ thema. Ik kijk uit naar nieuwe reacties of lezerspost!

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Columns, Geluk, Voedsel Tags: boleten, familierecept, nedervega, vega

Lees ook:

  1. Jana – terug van weggeweest en oproep aan lezers
  2. Jana – terug van weggeweest en oproep aan lezers
  3. B’eter – mijn bio van vroeger is nu vega
  4. B’eter – Simpele kruidige pompoencake

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.