Ondanks een enorme toename van het aantal COVID-19-besmettingen in heel China is Peking begonnen met een campagne voor wintertoerisme in het illegaal bezette Tibet, meldt Tibet Rights Collective. China heeft aangekondigd dat het ‘iconische Potalapaleis’ in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa weer opengaat voor toerisme nadat het meer dan vier maanden gesloten is geweest. Verschillende andere belangrijke religieuze toeristische attracties in en rond Lhasa zijn eveneens heropend.
Dit kwam na de start op 1 januari van een nieuwe ronde van een Winter Tour Campagne die bedoeld is om meer bezoekers naar de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) te trekken tijdens het winterseizoen, wat zorgen baart omdat de dreiging van COVID-19 nog niet is geweken, meldde TRC. Bezoekers aan het Potala Paleis, de historische winterresidentie van de Dalai Lama’s en hun regeringszetel, zullen tot 15 maart gratis toegang krijgen, aldus het officiële chinadaily.com.cn. Het paleis, beschreven als ‘een model van oude architectuur en thuisbasis van meer dan 100.000 culturele relikwieën’, zal dagelijks geopend zijn van 9.30 tot 14.00 uur, aldus het bericht.
De wintertournee biedt naar verluidt bonussen voor bepaalde bedrijven die het toerisme in de TAR ondersteunen. Tickets voor een bezoek aan het Potalapaleis in Lhasa en andere bezienswaardigheden in de regio zijn gratis. Bezoekers hoeven alleen hun identiteitsbewijs te tonen om toegang te krijgen, aldus TRC. Met name het toerisme naar Tibet draagt bij tot de legitimering van het Chinese bewind en probeert de harde realiteit van zes decennia politieke en culturele onderdrukking te verhullen, zoals Free Tibet opmerkt: ‘Toerisme dreigt ongevoelig voyeurisme te worden wanneer lokale Tibetanen worden behandeld als een exotische curiositeit en eeuwenoude gebruiken worden gereduceerd tot attracties in Disneyland-stijl’.
Voor de CCP is het Potalapaleis gewoon het zoveelste ‘project’ dat toerisme oplevert. Dit, samen met de musealisering (het proces om iets geschikt te maken) van het paleis, zijn pogingen om het verleden en de religieuze en culturele betekenis van het Tibetaanse bouwwerk uit te wissen, meldt TRC. Het is relevant op te merken dat dezelfde regering die beweert het toerisme in Tibet aan te moedigen door de Tibetaanse cultuur en tradities als handelswaar te gebruiken, de Tibetaanse taalrechten beknot waarmee hun cultuur kan worden behouden en opbloeien.
Bovendien is er een duidelijk onderscheid tussen hoe Chinese binnenlandse toeristen binnen China en Tibet kunnen reizen, hoe Tibetanen binnen China en Tibet kunnen reizen, en hoe buitenlandse toeristen binnen China en Tibet kunnen reizen, aldus de TRC. Ondanks Chinese beweringen dat Tibet een integraal deel van China is, moeten buitenlandse bezoekers naast hun Chinese visum aanvullende toestemming krijgen om Tibet te bezoeken. Ook ontzegt China maatschappelijke organisaties, journalisten en Tibetanen in ballingschap onbeperkt toegang tot het bezette Tibet. Er zijn verschillende bewegingsbeperkingen voor Tibetanen, met name binnen de Tibetaanse Autonome Regio, en Lhasa, de Tibetaanse hoofdstad, is voor Tibetanen het moeilijkst toegankelijk, aldus de TRC.