Chinese toeristen stromen in grote aantallen naar de regionale hoofdstad van Tibet, Lhasa, en verdringen elkaar op religieuze plaatsen die voor veel Tibetanen verboden zijn. Lhasa stelt zich weer open voor bezoekers van buitenaf na het versoepelen van de coronavirus preventiebeperkingen, zeggen de bronnen in Lhasa tegen Radio Free Asia (RFA). De toename van Chinese toeristen is  verviervoudigd. Elke dag bezoeken tegen de 4000 toeristen het Potalapaleis van Lhasa, de winterverblijf van de  verbannen Tibetaanse geestelijk leider de Dalai Lama.

Potala paleis,

De grote aantallen doen grote schade aan het Tibetaanse erfgoed. Tibetanen die vanuit gebieden buiten Lhasa op bezoek komen zijn zeer beperkt en worden anders behandeld. De Tibetanen in Tibet klagen dat hun cultuur een showstuk (openluchttheater) voor Chinese toeristen wordt, terwijl de Tibetanen zelf de kans worden ontzegd om hun tradities te bewaren en te koesteren, zegt een bron tegen RFA die anoniem wil blijven.

Chinese toeristen mogen vrijelijk de Tsuglhakhang bezoeken, de beroemde Jokhangtempel van Lhasa, terwijl de Tibetaanse bezoekers grondig worden gescreend en overheidsarbeiders, gepensioneerden en studenten volledig worden geweerd. Tibetaanse studenten mogen ondertussen geen lokale kloosters bezoeken, zelfs niet tijdens hun zomervakantie, zegt de bron.

Tibetaanse ambtenaren, overheidsmedewerkers, gepensioneerden en studenten mogen de heilige Tibetaanse kloosters in Lhasa niet bezoeken. Echter, de Chinese toeristen zijn van harte welkom in de kloosters met speciale privileges die aan hen zijn verleend.  De Chinese toeristen zetten ook opvouwbare stoeltjes neer op plaatsen die zij hebben bezocht en zijn ongevoelig voor lokale cultuur en tradities. Lokale ingezeten zijn daar boos over en klagen, zegt een andere bron.

De Chinese bezoekers roken in heilige plaatsen zoals het centrale Barkhor gebied en het Potalapaleis. De grond is bezaaid met lege flessen en overal wordt afval neergegooid.  De Chinezen die in Lhasa aankomen nemen geen sociale afstand en sommigen zijn ongevoelig voor de Tibetaanse religieuze gevoelens door in de verkeerde richting rond het Barkhor gebied te lopen en te poseren voor foto’s waar het verboden is. Ze vormen een ergerlijke hindernis voor Tibetaanse pelgrims, zegt een bron.

Op 22 juli, bezocht de Tibetaanse communistische partijsecretaris Wu Yingjie het toerismebureau in Tibet en spoorde het aan om efficiënter te zijn in het beantwoorden aan de behoeften van Chinese bezoekers van het vasteland, en om de toeristenindustrie van Tibet van zijn pre- COVID-19 status te herstellen, zegt een andere bron. Lhasa en andere plaatsen in Tibet worden belangrijke toeristische attracties voor Chinese bezoekers, en dit heeft een negatieve invloed op de manier van leven van de Tibetaanse bevolking. Hun dagelijkse rituelen, culturele tradities en gewoonten worden gemarginaliseerd. Veel Tibetanen zijn bezorgd dat de jongere Tibetanen nu opgroeien in een omgeving waar ze gescheiden zijn van hun cultuur, en dat hun cultuur steeds minder relevant voor hen wordt.”

Inmiddels blijft Lhasa onder streng politietoezicht staan, met CCTV-camera’s op de hoeken van elke grote straat, zegt een bron.

Bron RFA.

 

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Tibetaans boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk