Nederlandse varkenshouders laten steeds meer varkens slachten in het buitenland. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In het eerste halfjaar van 2022 steeg de export van varkens met 17 procent ten opzichte van 2021. Vooral de toename van langdurige transporten naar landen als Spanje en Polen is opvallend. Deze ontwikkeling staat haaks op de ambities van het kabinet om langeafstandstransporten met levende dieren te beperken.
Meer varkens op transport, steeds langere afstanden
In de eerste helft van dit jaar gingen 436.314 levende varkens op transport naar slachterijen in het buitenland. Tijdens dezelfde periode in 2021 waren dat er nog 373.066.
Met name het vervoer over lange afstanden neemt fors toe. Het transport naar Spanje is met 53.352 varkens meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Daarnaast gingen er dit jaar ruim tien keer meer levende varkens naar Poolse slachterijen (37.451 dieren). Ook vervoerde Nederland meer varkens naar Slowakije, Hongarije en Roemenië.
Extreme hitte tijdens transport
Op dit moment zucht Europa onder een hittegolf. In Spanje lopen de temperaturen op tot boven de 40°C. Deze hoge temperaturen zijn volstrekt ongeschikt voor het transport van dieren. Volwassen varkens krijgen snel last van hittestress bij een temperatuur boven de 25 graden. Nederland, Denemarken, Duitsland, België en Zweden presenteerden deze week een position paper om de regels voor langeafstandstransporten aan te scherpen. Daarin staat onder meer dat diertransporten niet langer mogen duren dan 8 uur.
In februari bracht het Europees Parlement advies uit aan de Europese Commissie voor een aanpassing van de Europese transportregels in 2023. Ook daarin wordt een maximale reistijd van 8 uur aanbevolen voor diertransporten naar het slachthuis.
Varkens in Nood vraagt landbouwminister Staghouwer in een brandbrief welke stappen hij gaat ondernemen tegen de toename van langdurige buitenlandse transporten.
Dierenarts en directeur van Varkens in Nood, Frederieke Schouten: ‘De Nederlandse en Europese overheid maken nadrukkelijk kenbaar dat er een einde moet komen aan de langeafstandstransporten met levende dieren. Ondertussen verhoogt onze varkenssector doodleuk het aantal transporten naar verre bestemmingen. Hoe geloofwaardig is de Nederlandse boodschap aan Europa als het de minister in eigen land niet eens lukt om de export aan banden te leggen? Dagenlange transporten veroorzaken immens dierenleed, en dat alleen maar om de varkens in een ander land goedkoper te laten slachten. Dat moeten we onze dieren niet langer aandoen.’
kees moerbeek zegt
Dit is ook een voorbeeld van het uithollen van onze democratische rechtsstaat. Staghouwer: aanpakken die hap.