Op zaterdag 6 november gingen zo’n 100.000 demonstranten de straat op in Glasgow om alarm te slaan over de wereldwijde klimaatcrisis, en de Tibetanen stonden in het middelpunt van dit alles.
De klimaatcrisis treft de Tibetaanse hoogvlakte hard: elk jaar verdwijnt er 8 miljard ton ijs van zijn kostbare gletsjers, met verwoestende gevolgen voor de Tibetanen en heel Azië. Toch betekent de bezetting van Tibet door China schandalig genoeg dat er geen formele Tibetaanse vertegenwoordiging is op COP26.
Fre Tibet: ‘Wij hebben daar verandering in gebracht. Met onze steun konden Tibetaanse activisten vanuit het hele Verenigd Koninkrijk naar Glasgow reizen en daar met volle kracht oproepen tot klimaatrechtvaardigheid voor Tibet. De Tibetanen stonden vooraan in de enorme stoet en lieten de hele dag hun stem horen met luide gezangen. Tibetaanse vlaggen werden trots gezwaaid, gezien door miljoenen tijdens de mars en in media over de hele wereld.
Free Tibet sloot zich die dag aan bij de Tibetaanse gemeenschap in Groot-Brittannië en andere Tibetaanse steungroepen om op te komen voor de Tibetaanse vertegenwoordiging bij de klimaatbesprekingen. Veel Tibetaanse onderzoekers, campagnevoerders en activisten waren aanwezig, gaven voorlichting over het Tibetaanse milieu en gaven interviews aan grote nieuwszenders.’
In een interview met Sky News beschreef Pema Doma van de Tibetaanse klimaatdelegatie de situatie in Tibet: ‘Tibetanen in Tibet kunnen vandaag de dag […] niet vrij reizen of zich uitspreken over zaken als klimaatverandering. Ik heb besloten om als Tibetaan naar buiten te komen en ervoor te zorgen dat onze stem wordt gehoord.’
De Tibetaanse stemmen werden zeker gehoord, maar er moet meer worden gedaan om ervoor te zorgen dat zij bij toekomstige besprekingen worden betrokken.