Takna Jigme Sangpo, beroemd geworden als Tibets langstzittende politieke gevangene, is afgelopen maandag in Zwitserland op 91-jarige leeftijd gestorven na 37 jaar in Chinese gevangenissen en 18 jaar in ballingschap te hebben doorgebracht, waar hij zich uitsprak tegen de Chinese schendingen van de mensenrechten in Tibet.
Sangpo overleed in het Senior Care Facility in Turbental, Zwitserland, waar hij onlangs verbleef, zegt Chhime Rigzin, een vertegenwoordiger van het Tibet Bureau in de hoofdstad Genève. ‘Zijn dood was alleen te wijten aan zijn ouderdom, en hij had geen ernstige pijn of moeilijkheden,’ zei hij.
Tibetanen in ballingschap die met de Tibetaanse Dienst van Radio Free Asia (RFA) spraken, spraken hun verdriet uit over het overlijden van Sangpo en noemden hem een held en een inspiratiebron voor de jongere generaties Tibetanen. ‘We zijn hem dankbaar voor zijn offer voor Tibet,’ zei Tenzin Wangdue, een Tibetaan die in Zwitserland woont. ‘Jonge Tibetanen moeten kijken naar zijn onwrikbare moed, en we moeten alles doen wat we kunnen om zijn erfenis uit te dragen,’ zegt hij. ‘Het is echt hartverscheurend om te horen van het overlijden van Takna Jigme Sangpo,’ voegde Wangpo Tethong toe, een lid van het Tibetaanse parlement in ballingschap dat Tibetanen in Europa vertegenwoordigt. ‘Hij bracht meer dan 37 jaar door in Chinese gevangenissen en de rest van zijn leven in ballingschap.’
De Tibetaanse politieke leider in ballingschap, Lobsang Sangay, noemde zichzelf in een verklaring een bewonderaar van Sangpo’s moed ‘sinds de dagen van mijn jeugd,’ en voegde eraan toe: ‘Het was een eer hem persoonlijk te ontmoeten en te helpen zijn autobiografie te lanceren in Dharamsala,’ zetel van Tibets regering in ballingschap, de Centrale Tibetaanse Administratie. ‘We hebben een echte patriot van Tibet verloren,’ zei Sangay.
Eerst gearresteerd in Tibets hoofdstad Lhasa in 1960, werd Sangpo belast met ,,het corrumperen van de meningen van kinderen met reactionaire ideeën,’ reageert de in Washington gevestigde mensenrechtengroep van Tibet ICT in een verklaring. ‘In 1964 werd hij veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf in de Sangyip-gevangenis vanwege opmerkingen over de Chinese onderdrukking van Tibetanen en werd hij naar een werkkamp in Lhasa, de hoofdstad van Tibet gestuurd,’ zei het ICT, en voegde eraan toe dat hij in 1970 werd veroordeeld tot tien jaar dwangarbeid ‘op beschuldiging van het aanzetten van zijn nicht tot ontsnapping naar India om Chinese wreedheden te melden aan [verbannen Tibetaanse spirituele leider] de Dalai Lama’.
Sangpo sprak in 2002 in een interview met de RFA na zijn vrijlating voor medische parool, en noemde die 10 jaar ‘het ergste’ van zijn lange opsluiting. ‘Ik werd geketend en zwaar gemarteld, en werd gedwongen om onmenselijk zware arbeid te verrichten in de gevangenis,’ zei hij. ‘En tussen 1975 en 1980 verloor ik bijna mijn zicht in beide ogen, en had ik het zo moeilijk met mijn visie (op China en Tibet, om die niet meer te kunnen uitdragen).’
In en uit de gevangenis op een reeks van politieke beschuldigingen gedurende 30 jaar, herkreeg Sangpo eindelijk zijn vrijheid en reisde in 2002 naar de Verenigde Staten voor medische behandeling.
Tibet, een voorheen onafhankelijke natie, werd 70 jaar geleden met geweld overgenomen en opgenomen in China, waarna de Dalai Lama en duizenden van zijn volgelingen in ballingschap vluchtten in India. De Chinese autoriteiten houden de Tibetanen en de door Tibetanen bevolkte regio’s van de West-Chinese provincies stevig in hun greep, beperken de politieke activiteiten van de Tibetanen en de vreedzame uitdrukking van hun culturele en religieuze identiteit, en onderwerpen de Tibetanen aan gevangenneming, marteling en buitengerechtelijke executies.
Bron RFA https://www.rfa.org/english/news/tibet/prisoner-10192020201000.html
Joost zegt
Respect voor Sangpo,rust in vrede!!