Uit een audit door voedseldeskundigen van de Europese Commissie blijkt dat het risico op de import van verboden hormoonvlees uit Canada aanzienlijk is. De bewering van de Nederlandse overheid en de Europese Commissie dat het vrijhandelsverdrag CETA en de daaruit voortvloeiende verhoogde import van vlees uit Canada niet zal leiden tot hormoonvlees is niet gebaseerd op feiten en sinds het voorlopig in werking treden van CETA niet gecontroleerd. Voedselwaakhond foodwatch roept de politieke partijen op om niet akkoord te gaan met CETA nu blijkt dat een van de belangrijkste zorgen, de hogere Europese standaarden en eisen aan dierwelzijn, volksgezondheid en milieu, niet gegarandeerd zijn.
Voor het eerst sinds de inwerkingtreding van CETA hebben Europese ambtenaren Canadese rundveehouderijen geïnspecteerd die vee bestemd voor de Europese markt opfokken. Ze hebben onderzocht of ze aan onze EU-normen voldoen en met name aan het verbod op groeihormonen dat in Canada wijdverbreid is maar dat sinds 1988 op Europese bodem verboden is. De onderzoekers constateren dat het huidige traceerbaarheids- en controlesysteem voor rundvlees dat uit Canada naar de EU wordt geëxporteerd niet garandeert dat het vlees vrij is van hormonen.
De 27 pagina’s tellende audit is de eerste keer sinds de inwerkingtreding van CETA in 2017 dat de Europeanen Canadese rundveehouderijen die vlees produceren voor de Europese markt hebben geïnspecteerd. Het constateert potentiele belangenconflicten tussen dierenartsen en grote tekortkomingen in de controle op de traceerbaarheid van de Canadese veestapel. De audit dateert al van mei, maar werd recent pas door tegenstanders van het CETA verdrag opgemerkt op de website van de Europese Commissie.
Foodwatch: “ Deze audit zet wat ons betreft de ratificatie van CETA op losse schroeven. Immers, de ernstige zorgen om hormoonvlees waren doorslaggevend voor bepaalde partijen in de Tweede Kamer. Zij kregen harde toezeggingen van minister Kaag en eurocommissaris Hogan zich geen zorgen te maken. Hoe kan de regering zoiets beloven als pas nu de eerste controle is geweest en de conclusies daarvan vernietigend zijn? Dit was pas de eerste keer dat er überhaupt gekeken werd naar de traceerbaarheid van vlees uit Canada! Dan neem je de zorgen echt niet serieus en het geeft ons get gevoel dat CETA er koste wat kost moet komen”.
Wat foodwatch betreft komt er een einde aan de schimmige voorwaarden en afspraken met Canada die voortvloeien uit het handelsverdrag. De tegenstanders van CETA, die zich hebben verenigd in een unieke coalitie van boeren, vakbonden, natuur- en milieuorganisaties (Handel Anders), wijzen al jaren op de gevaren van dit schadelijke en ondemocratische vrijhandelsverdrag. De strijd begint langzaam haar vruchten af te werpen nu ook andere Europese landen hun twijfels uit beginnen te spreken. Foodwatch hoopt dat de boven tafel gekomen audit politici kan overtuigen dat ze niet serieus worde genomen en dat het verdrag er koste wat kost moet komen van de Europese Commissie.
Het is voor Nederland echter nog niet te laat: de Eerste Kamer moet nog instemmen met het verdrag, Foodwatch roept bezorgede consumenten op een protestmail te sturen naar de senatoren en dit verdrag te stoppen. Ook wil de voedselwaakhond dat er werk gemaakt wordt van strenge controles op hormoonvlees. Dit betekent een goede traceerbaarheid en onafhankelijke dierenartsen.