De Chinese versie van de Tibetaanse Panchen lama, in het Tibetaans boeddhisme een hoge boeddhistische monnik die na de dood van de huidige de nieuwe Dalai Lama moet identificeren, heeft onlangs de historische Tibetaanse hoofdstad Lhasa bezocht. Hij werd er ontvangen door overheidsambtenaren en studenten en kwam op 31 juli in Lhasa aan, zo melden Chinese staatsmedia. Het bezoek bleef grotendeels onopgemerkt.
Gyaltsen Norbu, genoemd Gyaincain in Chinees ging op 3 augustus in de Jokhangtempel in Lhasa bidden. De Chinese variant moet de door de Dalai Lama erkende en door China ontvoerde Panchen lama vervangen. Van de ontvoerde Panchen lama, indertijd een kind van 6 jaar oud, is sinds 1995 nooit meer wat vernomen. China zegt dat hij in leven is en het goed maakt.
De toegang tot de Jokhang en het oude stedelijk gebied van Barkhor is gewoonlijk strikt beperkt, zei een bron tegen Radio Free Asia (RFA), sprekend op voorwaarde van anonimiteit. “Maar een paar dagen geleden werd er nog meer politie ingezet dan normaal. Waarschijnlijk bezocht Gyaltsen Norbu toen dat gebied. Niet veel Tibetanen kennen de Chinese versie van de Panchen lama, zegt de bron.
Peking benoemde Gyaltsen (Gyaincain) Norbu als Panchen lama in 1995 in een vergeldingsactie nadat de verbannen Tibetaanse spirituele leider de Dalai Lama een ander kind, de zes jaar oude Gendun Choekyi Nyima, als de reïncarnatie van de wijd vereerde religieuze figuur identificeerde. De Tibetaanse traditie houdt in dat oudere boeddhistische monniken en andere gerespecteerde religieuze leiders in het lichaam van een kind worden gereïncarneerd nadat ze zijn gestorven.
De door de Dalai Lama geselecteerde jongen verdween in 1995 samen met zijn familie in Chinese hechtenis en is sindsdien niet meer gehoord. De Chinese autoriteiten hebben inmiddels moeite gehad om de Tibetanen te overtuigen Gyaltsen Norbu te accepteren als het officiële gezicht van het Tibetaanse boeddhisme in China, en gewone Tibetanen en monniken in kloosters die van oudsher loyaal zijn aan de Dalai Lama zijn terughoudend geweest om hem te ontvangen.
“Jarenlang heeft de Chinese regering geprobeerd het spirituele imago van Gyaltsen Norbu te versterken, en hun grootste uitdaging was voor hem om de harten van het Tibetaanse volk te winnen,” zegt Tenzin Tsetan, een onderzoeker aan het in Dharamsala, India gevestigde Tibetaans Beleidsinstituut. De Chinese regering heeft hem daarom een bezoek laten brengen aan de Tibetaanse landbouw en nomadengebieden en kloosters in Lhasa en de Tibetaanse Autonome Regio om hun goedkeuring te krijgen, zegt Tsetan. “Ze doen dit in de hoop dat dit hem de spirituele autoriteit geeft om de volgende Dalai Lama te selecteren.”
De huidige Dalai Lama wordt door de Chinese leiders beschouwd als een separatist en vluchtte uit Tibet naar India in het midden van een mislukte Tibetaanse nationale opstand tegen de heerschappij van China in 1959, die in 1950 het voorheen onafhankelijke Himalaya-land binnenviel. Hij is vorige maand 85 jaar geworden en woont in Dharamsala.