Als de coronacrisis één ding duidelijk maakt, is dat het van levensbelang is om anders met dieren om te gaan. Niet alleen de handel in wilde dieren, maar ook de huidige vee-industrie, waar duizenden dieren op elkaar gepropt zitten onder onhygiënische omstandigheden, vormt een groot risico voor de gezondheid van dieren én mensen.
Internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) roept daarom met een petitie internationale organisaties waaronder de Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldbank op om werk te maken van een gezonde toekomst zonder grootschalige industriële veehouderij. De organisatie presenteert daarbij haar nieuwste alarmerende rapport ‘Is the next pandemic on our plate?’ over de gevaren van de vee-industrie en de noodzaak over te stappen op een geheel nieuw en gezond voedselsysteem. In korte tijd tekenden ruim 49.000 mensen de petitie, waaronder ruim 5.000 Nederlanders.
Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “De huidige vee-industrie, die massaal dieren opsluit en uitbuit, die de aarde uitput en een voedingsbodem is voor ziektes, is een onhoudbaar systeem. Deze crisis dwingt ons te kiezen voor een betere, gezonde toekomst. Internationale organisaties en overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen en werken aan een nieuw en gezond voedselsysteem zonder vee-industrie. Een die de aarde, de dieren en de mensen beschermt.”
Alarmerend rapport ‘Is the next pandemic on our plate?’
De belangrijkste punten uit het rapport op een rij:
- Vee-industrie vormt een risico voor de verspreiding van besmettelijke ziektes die van dier op mens overgaan (zoönoses), doordat veel dieren onder slechte, onhygiënische omstandigheden dicht op elkaar gepakt zitten. Ook zorgt de massale ontbossing om veevoer te verbouwen voor ecologische ontwrichting en vergroot deze het contact tussen mensen en wilde dieren.
- 70% van de antibiotica in de wereld worden gebruikt voor dieren in de veehouderij. Dit werkt resistentie in bacteriën in de hand, waardoor antibiotica niet meer werken en mensen kunnen overlijden aan ziektes die voorheen met antibiotica bestreden konden worden.
- Dieren zijn geen machines of producten, maar in de vee-industrie worden ze wel zo behandeld. Wij hebben de ethische plicht om beter met hen om te gaan en hen een goed leven te geven met voldoende ruimte voor natuurlijk gedrag. Hun gezondheid moet centraal staan.
- Een gezond voedselsysteem put de aarde niet uit, maar werkt met natuurlijke kringlopen. Dieren kunnen een rol spelen in dit systeem, maar enkel op een veel kleinere schaal dan in de huidige situatie. Hun welzijn en gezondheid moeten centraal staan en ze moeten voer krijgen dat niet voor menselijke consumptie geschikt is.
- Sterke vermindering van de consumptie van dierlijke producten is noodzakelijk om op een duurzame manier de wereldbevolking te voeden en om klimaatverandering tegen te gaan.
Wulf zegt
Dat dieren en mensen ziekmakende bacteriën en virussen gemeenschappelijk hebben is niet zo verwonderlijk. De mens bestaat uit dierlijke cellen, niet uit plantaardige. Daarom zijn het verstandige punten in het rapport.