Hoe neem je beslissingen die wijs zijn en waarin geluk verscholen ligt? Hoe kun je je waarneming verhelderen zodat je uit vrijheid kunt handelen? Dagelijks worden we geconfronteerd met deze vragen, die invloed hebben op ons werk, ons denken en onze relaties. De eerste internationale Mind Only conferentie voor toegepaste boeddhistische psychologie belicht en onderzoekt deze vragen en de antwoorden. De conferentie is een initiatief van Mind Only en vindt plaats op vrijdag 15 november 2019 in Soesterberg.
Het is de eerste internationale Mind Only conferentie voor toegepaste boeddhistische psychologie, gericht op dienstverleners, beleidsmakers en onderzoekers in de werkvelden onderwijs, zorg, justitie en wetenschap.
De boeddhistische psychologie onderkent de beperktheid van onze waarneming. De manier waarop onze geest is geprogrammeerd bepaalt hoe we kijken, luisteren, analyseren en besluiten.
Tijdens de conferentie onderzoeken de wetenschappers professor dr. Dan Lusthaus(Harvard University, USA) en dr. Henk Blezer (Universiteit Leiden) hoe ons bewustzijn werkt en hoe wij tot heldere waarneming en een diep inzicht kunnen komen.
De Vietnamese leraar boeddhistische psychologie Cuong Lu vertaalt dit onderzoek naar de dagelijkse praktijk. In zijn onlangs gepubliceerde boek De Boeddha in bajes vertelt Cuong Lu hoe hij gevangenen hielp zichzelf te onderzoeken en hen te behoeden voor toekomstig crimineel gedrag.
Actrice Birgit Schuurman stelt de vraag wat is waar en wat niet? In het theaterstuk Gevangenis Monologen 2 speelde ze rollen die een moord van drie kanten belichten: de kant van de moeder van overvaller Jack, van de weduwe van het slachtoffer en die van de gevangenisbewaakster. Dezelfde zaak, verschillende gevoelens en perspectieven. Haar spel in de voormalige Bijlmerbajes en in Nederlandse gevangenissen versterkt het thema van deze internationale conferentie: geluk bestaat, lijden ook en soms houden we onszelf gevangen in concepten die niet werken.
Boeddhistische psychologie
Boeddhistische psychologie gaat over jezelf, hoe je kijkt, luistert, voelt, voelt, proeft. Maar vooral hoe je denkt, hoe je bewustzijn werkt en hoe je, bevrijd van je concepten, de wereld om je heen anders waarneemt. Geluk hoef je dan niet te zoeken. Geluk bestaat al: in je plezier, je werk, je relaties en in je lijden. Wanneer je lijden erkent, zie je mildheid. Dat is geluk.
Mind Only, Institute for Buddhist Psychology
Mind Only is opgericht door schrijver, leraar en boeddhistische monnik Cuong Lu. Hij werd geboren in 1968 in Nha Trang, Vietnam, en emigreerde in 1980 met zijn familie naar Nederland. Aan de Universiteit Leiden studeerde hij Oost-Aziatische studies. In 1983 ontving hij onder leiding van Thich Nhat Hanh zijn inwijding als monnik in Plum Village, Frankrijk. In 2000 werd Cuong erkend als leraar in de Lieu Quan-lijn van de Linji-school voor zenboeddhisme. Met zijn Mind Only Institute verzorgen Cuong Lu en zijn leerlingen opleidingen, retraites, meditatiereizen, lezingen en individuele begeleiding.
Klik hier voor meer informatie