BUN-voorzitter André Kalden kan een tevreden man zijn. Naar verwachting eind van de week bestaat het bestuur uit zeven bekwame en bevlogen boeddhisten die ieder voor zich veel kennis op bestuurlijk terrein inbrengen. Zeven mensen, in een tijd van schaarste, het is nogal wat.
Kalden, nog niet zo heel lang voorzitter van deze koepel, is bezig met een wervingscampagne om zijn bestuur aan te vullen. Dat is hard nodig, de drie huidige bestuursleden werken zich een slag in de rondte. Hij vraagt niet de eerste de beste. Er zijn zwaargewichten onder, die op bestuurlijk gebied heel wat te bieden hebben. Daarmee wint de BUN als organisatie aan kwaliteit.
De portefeuilles kunnen verdeeld worden, er is genoeg te doen voor de bestuursleden. Kalden somde het al op in het artikel dat het BD vanmorgen plaatste. De laatste jaren verkeerde de BUN in woelig vaarwater. Er was en is kritiek op deze organisatie, die door sommigen als inhoudsloos en een lege dop wordt omschreven. Door het aantreden van bekwame mensen als nieuwe bestuurders, laat de BUN zien dat er nog steeds leven in dit volgens enkelen dode paard zit. De bestuurskandidaten hebben respect, eer en goede naam te verliezen. Toch gaan ze in zee met de koepel. Vol vertrouwen, dat ze ook uitstralen. Daarmee geven ze aan te geloven in de levensvatbaarheid van de BUN.
Er zijn nog wat zaken te doen. Zo zullen de sangha’s zich uit moeten spreken over het bestaansrecht van de koepel, dus van zichzelf in georganiseerd verband. Loslopende boeddhisten, en dat zijn er nogal wat in Nederland, zouden een plaatsje in de koepel moeten krijgen. En de positie van Reinier Tilanus en Julia Strijland moet helder zijn, ze zijn beiden lid van de participatieraad van de BOS. Een waardevolle functie, maar of die ook te rijmen is met een bestuursfunctie binnen de BUN, valt te bezien. Op zich kan deze belangenverstrengeling nuttig zijn, kijken in elkaars keuken kan geen kwaad.
Robbie Rosmalen zegt
Het zal ook interessant zijn om te zien of de BUN een probleem blijft houden met de zgn Shugden beoefenaars. Eerder werd duidelijk dat die niet welkom zijn bij de BUN, en werd het onderwerp op de lange baan geschoven om maar geen beslissing te hoeven nemen over toetreding van organisaties die Shugden beoefenen. (Andere dan Lama Ganchens organisatie die al lid is dus.)Atisha Kirti Danza , Rabten Jigme Ling en NKT bijvoorbeeld.
Maar verder petje af voor de nieuwe bestuurders en ik wens hen veel succes !
Robbie
Ujukarin zegt
Daar raak je een open zenuw. Je kunt je afvragen aan wiens kant de vijandigheid nu het sterkste is, een paar jaar terug stond er bijvoorbeeld in Trouw een interview met een pro-Shugden-lama (associatie met sangha onduidelijk) die de Chinese bezetting van Tibet een zegen noemde en de Dalai Lama een charlatan en bij de non-Shugden sangha’s (allen Dalai Lama-gezind) zie je zo ongeveer het spiegelbeeld aan meningen. Bottom line is dat BUN een samenwerking is tussen sangha’s die elkaars boeddhistisch-gehalte erkennen. Daar ‘past’ momenteel de groep Shugden-volgelingen ‘niet in’, hun-eruit-of-de-andere-Vajrayana-sangha’s-eruit. Zelf hebben we er vanuit mijn klup geen sterke mening over anders dat de genoemde lama ernstig aangesproken moet worden over z’n leugenachtigheid en verdere ethiek, maar zeker de Vajrayana sanghas in BUN hebben er dus een sterke mening over. Zolang de samenwerking-die-elkaars-gehalte-erkent maar een ruime meerderheid der NL sangha’s blijft vormen (want zonder dat zou de BUN zonder Shugden-fans niet meer representatief zijn voor de sangha’s) vermoed ik dat de patstelling niet gemakkelijk doorbroken kan worden…
Wijsheid gewenst,
Robbie Rosmalen zegt
Beste Ujukarin,
daar heb je gelijk in maar vergeet niet dat voordat deze kwestie in het westen losbarstte, vrijwel 75 % van de Gelugpa Lama’s de oefening van Dorje Shugden deden. Dit waren niet de minste Lama’s. (Trijang Rinpoche, Lama Yeshe, Lama Zopa Rinpoche, Geshe Rabten,Ribur Rinpoche, Ganden Trisur Rinpoche – de 101e, etc etc.. ) Verder heb ik geen belang bij enige verdeeldheid, de BUN beslist maar wat ze het beste vinden maar het is niet eerlijk om de Shugden Lama’s als niet-boeddhisten af te schilderen vooral ook omdat de Dalai Lama zelf deze oefening deed in het verleden.
Verder ben ik het helemaal met je eens over die Lama die de Chinese bezetting goedsprak, vreselijke domme uitspraak. Over de Dalai Lama kunnen de meningen verdeeld zijn maar niets kan de genocide en vernietiging van Tibet goedspreken.
vriendelijke groeten,
Robbie