De in ballingschap levende Tibetaanse gemeenschap heeft vandaag de herkozen Amerikaanse president Barack Obama gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. De woordvoerder van het Tibetaans parlement in ballingschap, Penpa Tsering, zei dat hij hoopte dat Obama adequate stappen zal zetten om de rechten van het Tibetaanse volk te verbeteren en te garanderen.

‘We kennen de mening van Obama over de rol van China in de laatste vier jaar. Na de herverkiezing hopen we echt dat hij dat hij zich steviger zal opstellen in de discussie over Tibet, gelet op de recente ontwikkelingen in dat land. Zeker 63 Tibetanen hebben zichzelf al sinds maart 2009 in brand gestoken uit protest tegen de steeds knellender wordende Chinese overheersing van hun land. Tweeënvijftig ervan zijn er aan hun verwondingen overleden.’

De Tibetaanse activist Lobsang zegt in een reactie dat de meerderheid van de Tibetanen blij is met Obama’s overwinning, omdat de president praat over vrede, het terugdringen van oorlog. De wereld mag blij met hem zijn, vindt Lobsang.

Dorje Rinchen zelfverbranding Tibet. Foto Free Tibet.

Dorje Rinchen zelfverbranding Tibet. Foto Free Tibet.

De spanningen rond Tibet zijn de laatste jaren niet zo groot geweest als nu het geval is. Ondanks een golf van protesten scherpt China de veiligheidsmaatregelen in Tibet aan, en is er volgens de Tibetanen in ballingschap sprake van onderdrukking van het Tibetaanse volk en het aantasten van mensenrechten.

China verwerpt die kritiek en zegt dat ze juist met, wat zij noemt een vreedzame bevrijding, een eind heeft gemaakt aan lijfeigenschap in dat land en de bewoners meer welvaart heeft gebracht. Tibetanen die zichzelf in brand steken worden door Peking ‘terroristen en criminelen’ genoemd. De Dalai Lama wordt door China ervan beschuldigd de aanstichter te zijn van deze verzetsdaden.

De Dalai Lama ontkent dat en zegt dat hij alleen een autonome status wil voor Tibet. Hij levert geen commentaar op het verslag van de Verenigde Naties van vorige week, waarin de VN er bij China op aan drong om tegemoet te komen aan de diep gewortelde frustraties van het Tibetaanse volk en die te respecteren.

Bron ANI

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk