Al meer dan een eeuw houdt Museumpark Orientalis op de Heilig Landstichting bij Nijmegen zich bezig met Jodendom, Christendom en Islam. Maar Nederland bestaat uit meer dan alleen joden, christenen en moslims. Daarom verbreed het museumpark de focus die past bij een multiculturele samenleving door een uitstapje te maken naar andere religieuze tradities en culturen. Dit doet ze in een unieke vorm met de expositie ‘Tempel Festival – Miao Hui’, die gaat over godsdienst en cultuur in Taiwan.

Orientalis is het startpunt voor de internationaal reizende expositie Tempel Festival – Miao Hui. Hierna reist de expositie door naar Engeland, Frankrijk en Duitsland. Van 22 september t/m 29 oktober 2017 is deze te bezichtigen in het binnenmuseum van Orientalis. Na een compacte introductie van Taiwan, gaat de expositie in op het geloofsleven van de Taiwanese bevolking. De focus van de expositie ligt op de kleurige Mazu bedevaart, een van de grootste religieuze evenementen ter wereld. De bezoeker maakt kennis met de tempels van Taiwan en komt tot een beter begrip van de volksgebruiken van haar inwoners.

Deze expositie is volledig samengesteld in Taiwan. Taiwan is een voorloper op het gebied van de digitale levensstijl. De expositie heeft dan ook een uitgebreid interactief multimediaprogramma. Een uitgebreide VR-beleving maakt dat de bezoeker zich deelnemer waant in de optochten, rituelen en tempelfeesten. Tijdens deze processie worden prachtige religieuze objecten meegedragen waaronder draagstoelen, standbeelden en overdadig geborduurde banieren en parasols. Deze objecten zijn ook te vinden op de expositie.

De godin Mazu (letterlijk vertaald: oma) is een beschermgodin van mensen die vlakbij zee wonen of vaak op zee zijn. Mazu wordt door 200 miljoen mensen aanbeden. De Mazu tempels zijn vooral te vinden in Zuidoost-Azië, maar ook in Californië en Australië.

Op het hele eiland Taiwan zijn 14.993 religieuze gebouwen op een bevolkingstotaal van 23 miljoen inwoners. Dat betekent dat er voor elke religieus gebouw 1500 mensen kunnen worden opgevangen. De meerderheid zijn taoïstische tempels- met een aantal van 9202 vormen die 78,4% van het totale aantal religieuze gebouwen. Verder zijn er 2291 boeddhistische tempels (19,5%) en op de derde plaats staan de I Kuan Taotempels met 1,7%. De meeste religieuze gebouwen staan in Tainan (1245). Op de tweede en derde plaats staan Kaohsiung (1142) en Pingtung (1068). Het merendeel van de religieuze gebouwen in deze drie steden is taoïstisch en boeddhistisch.

www.museumparkorientalis.nl.

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk