Op donderdag 13 september organiseert het Vlaamse kunstencentrum De Roma in Borgerhout bij Antwerpen – samen met deBuren – een gespreksavond rond het boeddhisme. Deze bijeenkomst maakt deel uit van een vierdelige serie Worstelen met God, eerder kwamen het christendom en de islam al aan bod. Het boeddhisme kent geen scheppende god, is een religie, maar boeddhisten kennen wel het geworstel met de dhamma, de leer van de Boeddha.

De Nederlandse hoogleraar Paul van der Velde, indoloog en boeddhisme-expert, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, verzorgt deze avond de inleidende lezing. Reflecties worden gegeven door dr. Anya Topolski (Radboud Universiteit Nijmegen), Marieke Reijalt (coördinator Begijnhof Vrienden, vzw Welzijnszorg) en de Gentse imam Khalid Benhaddou (El-Fath moskee, Gent). Moderator van de avond is Jonas Slaats (Kifkif, sociaal activist & schrijver).

Met een artistiek intermezzo door Dolma Renqingi & Kelsang Hula (Refugees for Refugees).

De Roma is een kunstencentrum in Borgerhout, een district van de stad Antwerpen. De voormalige bioscoop doet nu dienst als polyvalente zaal voor theater, concerten, cinema en socioculturele activiteiten. in 1928 werd de cinema gebouwd die genoemd werd naar de bouwheer, de Italiaanse steenkapper Jean-Baptiste Romeo en zijn echtgenote Ludvina Malev. Met zijn 2000 zitplaatsen was het lange tijd de grootste cinema van Antwerpen. Er hebben ook bekende figuren opgetreden: Gaston Berghmans, Leo Martin, Charles Janssens, Co Flower, Mireille Mathieu en Zarah Leander. In de jaren 70 werd het één van de bekendste rock- en poptempels in België met optredens van Lou Reed, Cliff Richard, The Shadows, Marvin, Welch & Farrar, Olivia Newton-John, Iggy Pop, Paul McCartney, Nils Lofgren en Ry Cooder. In 1982 werd de zaal gesloten, maar cultuurfanaten droomden ervan De Roma nieuw leven in te blazen.

In 2002 werd het gebouw als monument erkend en nam een groep vrijwilligers de renovatie op zich. De zaal was nog niet volledig gerenoveerd, maar op 15 mei 2003 vond er toch al een muzikale openingsshow plaats. De zaal was maar een deel van het jaar open, maar kreeg in drie jaar 115.000 bezoekers over de vloer. Sinds de lente van 2006 is de zaal het hele jaar open voor culturele activiteiten, feestelijke evenementen, concerten, dansnamiddagen, volksbals en kinderrommelmarkten. In 2007 werd Roma vzw bekroond met de Arkprijs van het Vrije Woord omwille van de culturele eerstelijnswerking en het sociale draagvlak dat werd uitgebouwd in een verwaarloosde multiculturele wijk.

Op Open Monumentendag 13 september 2015 werd De Roma heropend na een grondige restauratie waarbij 2,8 miljoen euro werd geïnvesteerd.

Meer informatie op de website van De Roma www.deroma.be/Kalender.aspx#!eventid=1885

 

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk