Meer dan dertigduizend brandweerlieden in heel Nederland hopen op termijn met mindfulness de stress die deze baan met zich meebrengt te verminderen. De Brandweeracademie voert de meditatietraining landelijk in. Uit buitenlands wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mindfulness aantoonbaar kan bijdragen aan het verminderen van stress en het verhogen van de emotionele stabiliteit van brandweermensen, militairen en politiemensen. Ook zou mindfulness helpen om PTSS, een posttraumatische stressstoornis te voorkomen.

Ademhalingsoefeningen en een sprong in ijskoud water maakten deel uit van de mindfulnesstraining die officieren van de brandweerkorpsen Kennemerland en Amsterdam-Amstelland de afgelopen tijd volgden. Die ijsmethode is volgens de brandweer bedoeld ‘om een heftige prikkel door middel van de juiste aandacht, concentratie en ademhalingstechniek onder controle te krijgen’. Bedenker van deze methode Wim Hof heeft zichzelf geleerd hoe hij controle kan krijgen over zijn hartslag, ademhaling en bloedcirculatie. Dit wordt allemaal geregeld door het autonome zenuwstelsel, waar mensen normaal geen controle over hebben. Zo stond Wim Hof maar liefst 1 uur en 53 minuten in een bak met ijsklonten en behield hij een lichaamstemperatuur van 37 graden, waar de lichaamstemperatuur van een ongetraind persoon levensgevaarlijke waarden zou aannemen, zo meldt zijn site.

De reacties op de mindfulnesstraining zijn divers. Er zijn officieren die er baat bij lijken te hebben door bij een incident zich op de ademhaling te richten. Andere officieren vinden de methode te zweverig en niet passend bij de brandweercultuur.

Bron Brandweeracademie. Zie ook de serie van Edel Maex over wat mindfulness niet is in het BD. Omslagfoto Pixabay.

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Mindfulness
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Brandweerlieden aan de mindfulness

  1. Lp Sander Khemadhammo schreef:

    Geweldig!