Er is grote ophef ontstaan over de mishandeling van varkens in een Belgische slachterij. De Nederlandse vleessector spreekt sussende woorden: zoiets zou in Nederland nooit gebeuren. Gelet op alle schandalen in de vleessector lijkt dit onwaarschijnlijk. Dier&Recht en Varkens in Nood roepen mensen die werken in een slachthuis of daar gewerkt hebben daarom op om misstanden bij hen te melden.

Misstanden

Uit interne rapporten van de NVWA uit 2006 blijkt dat dierenartsen en keurmeesters bij het werk in slachterijen geïntimideerd worden en dat rapporten bij het ministerie in de doofpot gaan. Hierdoor blijven misstanden onopgemerkt. Uit een openbaar rapport van de NVWA blijkt dat anno 2016 zeker 4% van de varkens en runderen niet volgens de regels geslacht worden. Het gaat om honderdduizenden dieren per jaar. Dier&Recht/Varkens in Nood roepen daarom mensen die in Nederlandse slachterijen werken of hebben gewerkt op om misstanden te melden.

Beloning

Klokkenluiders die (anoniem) hun verhaal willen doen of beeldmateriaal van de misstanden willen delen, kunnen indien gewenst een passende beloning krijgen. Het getuigt van moed dat mensen uit de school willen klappen en daar mag volgens de stichting best wat tegenover staan. Om de beloning te financieren zal een crowdfunding campagne worden gestart.

De noodzaak van klokkenluiders

Directeur Hans Baaij: “Het is natuurlijk van de zotte dat we dit moeten opzetten. Overheden in België en Nederland verzuimen al vele jaren om goed te controleren, en dat is ernstig want de risico’s op dierenleed en voor de volksgezondheid zijn groot. Dus dan maar via klokkenluiders. Daar hebben we overigens goede ervaringen mee. Dankzij klokkenluider, ex keurmeester Anton Breunis, zijn er nieuwe richtlijnen waardoor honderden miljoenen kippen per jaar humaner geslacht worden.”

Melding doen

(Oud)werknemers en andere betrokkenen van slachterijen die met misstanden bij varkens, herkauwers of pluimvee te maken hebben of hebben gehad, kunnen contact met Varkens in Nood opnemen via info@varkensinnood.nl of kunnen tijdens kantooruren bellen op 020-6177757. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld.

De Rotterdamse zakenman en dierenvriend Ed Albers zegt een beloning van 3000 euro toe voor klokkenluiders met gedegen berichten over misstanden in slachterijen.

Varkens in Nood heeft inmiddels al contact gehad met oud-werknemers van slachterijen die het beeld van de stichting, dat ook in Nederland misstanden in slachterijen voorkomen, bevestigen. Helaas durft hiervan nog niemand in de media te komen.

Bron Varkens in Nood.

 

Categorieën: Nieuws, Dierenwelzijn, Gezondheid, Misbruik, Geluk
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk