Op twaalf maart 2017 (de 15e dag van de tweede maand van de Chinese maankalender) is de viering van de boeddhistische dag van nirwana. Er wordt gezegd dat op deze dag ruim tweeduizend jaar geleden, de Sakhyamuni Boeddha overging in nirwana in de verlaten jungle van Kuśināra (hedendaags Kushinagar, India).

Ton Lathouwers

Op deze gedenkdag houdt de Longquan tempel van Groot Mededogen in Utrecht een meditatie-retraite die begeleid wordt de Nederlandse chanmeester Ton Lathouwers. De aanwezigen zullen het overlijden van de Shakyamuni Boeddha herdenken en bidden voor zowel vervulde deugden en verdiensten als de reinheid van lichaam en geest van alle levende wezens. Meditatie is van oudsher een eerbiedwaardige boeddhistische oefening en is een belangrijk onderdeel van het Han Chinees boeddhisme. Zoals in de Platform Soetra van de Zesde Patriarch wordt gezegd: “Met meditatie dringen we door in de intrinsieke natuur en raken niet verward.” Iedereen is van harte welkom om deze meditatie-retraite bij te wonen. Het klooster staat open voor alle religieuze geloven, culturen en achtergronden.

De nirwanaviering in de tempel ziet er als volgt uit:

9:30-10:50 Ochtend-skanderen op Han Chinees boeddhistische wijze
10:50-11:20 Introductie tot nirwana dag
11:30-11:50 Offers aan de Shakyamuni Boeddha
12:00-12:40 vegetarische lunch
12:50-13:20 groepsfoto
13:30-14:15 Lezing over het Han Chinees boeddhisme
14:30-15:30 Meditatie
16:00-17:00 Avond-skanderen op Han Chinees boeddhistische wijze

Interieur van de tempel met een wand met duizend boeddha’s

Chanmeester Ton Lathouwers is in 1932 geboren in Nijmegen. Hij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en van Nijmegen en heeft een mastergraad in comparatieve culturele psychologie en in psychologie van religie en een doctoraat in Russische symboliek. Sinds 1968 begon hij met zijn studie boeddhisme en reisde naar Japan, Hong Kong, Singapore, Thailand, Zuid-Korea, Indonesië en de Verenigde Staten om Chan-boeddhisme te studeren en beoefenen. In 1987 behaalde hij zijn officiële titel als Chan-Meester in het Chinese Linji Chan boeddhisme van Teh Cheng, hoofd van de Sangha Agung gemeenschap in Indonesië. Vanaf 1987 heeft Ton 27 Chan meditatiecentra opgezet in België, Nederland en Engeland. Zijn recente publicaties zijn: Meer Dan Een Mens Kan Doen, Zentoespraken, Kloppen Waar Geen Poort Is, De moed Tot Het Onmogelijke en Zij Is Altijd Soms. Ton’s onderricht benadrukt de samenhang van alle dingen. Met een diepgaande bewustzijn van deze verbindingen, lukt het ons om een leven te leiden van doorgaande dialoog, onderling begrip en compassie.

 Longquan Tempel van Groot Mededogen, Adriaan van Bergenstraat 18, 3554 VE Utrecht, Nederland.

Categorieën: Nieuws, Chinees boeddhisme
Tags: , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu